Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlade

U Srbiji djelimično popuštanje restriktivnih mjera

U glavnom gradu Srbije danas su zatvoreni ugostiteljski, kao i o
U glavnom gradu Srbije danas su zatvoreni ugostiteljski, kao i objekti uslužnih delatnosti, poput kafića, restorana, frizerskih salona i teretana, u okviru novih epidemioloških mera, što je dovelo do gotovo praznih ulica uprkos tome što je vikend. Iako je danas u prestonici sunčano, tek se pokoji šetači mogu videti na ulicama Beograda. ( Milos Miskov - Anadolu Agency )

U saopćenju se ističe da Vlada i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana

Vlada Srbije je, na prijedlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, donijela odluku da od ponedjeljka od 6:00 sati ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (kina, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21:00 sati, svi ostali objekti do 20:00 sati, uz poštovanje određenih uvjeta.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, svi objekti koji budu otvoreni moraju osigurati poštovanje mjere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posjetiocu, a izuzetak su fitness klubovi, spa centri, teretane i slično, gdje mora biti osigurano šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Vlada Srbije ističe da će od sutra ujutro biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mjere – poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja COVID redara u datom objektu.

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu do 21:00 sati usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom.

U saopćenju se ističe da Vlada i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

“Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu”, navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da će se vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijati bez prekida po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima.