Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi sad

U Srbiji otvorena Cobid bolnica izgrađena za četiri mjeseca: “Ovo je spejs šatl medicine”

20210902_2_49865921_68416826_Web

Bolnica ima tri lamele, prostire se na 19.500 kvadratnih metara sa 624 kreveta, dve operacione sale, pet ambulanti, dva rentgena, dva skenera, angio salom, odjeljenja sa ultrazvukom, endoskopiju, i osam dijaliznih mjesta

Na Mišeluku, sa sremske strane Novog Sada danas je puštena u rad nova Covid bolnica, koja je izgrađena za četiri mjeseca, a već popodne u nju će biti dopremljeni i prvi pacijenti oboljeli od COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvaranju ove nove bolnice, treće u Srbiji ovakvog tipa, prisustvovala je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i tom prilikom istakla da je u izgradnju investirano 3,9 milijardi dinara, a oko 17 miliona eura u opremu, te je ona po opremljenosti savremenija od prethodne dvije Covid bolnice koje su otvorene u Batajnici i Kruševcu.

Bolnica ima tri lamele, prostire se na 19.500 kvadratnih metara sa 624 kreveta, dve operacione sale, pet ambulanti, dva rentgena, dva skenera, angio salom, odjeljenja sa ultrazvukom, endoskopiju, i osam dijaliznih mjesta.

“Ovo je spejs šatl medicine, nešto što nikada nismo imali. Ovo je nešto na čemu mogu da nam zavide svi. Ovo je nešto o čemu smo sanjali. Jer raditi u ovakvom zdravstvenom centru je veliki izazov“, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković koji je naglasio da će o pacijentima u novoj bolnici na Mišeluku brinuti tim najiskusnijih ljekara iz Vojvodine.

Istakao je da je otvaranje nove bolnice otvorilo i nova radna mjesta i da je u zdravstveni sistem u Vojvodini posljednjim konkursom primljeno 165 ljekara, te da, praktično, nema više ljekara na birou u pokrajini.

Također, zaposleno je i 218 medicinskih sestara. On se zahvalio svim zaposlenima u zdravstvenom sistemu što su liječili 166.000 oboljelih od virusa SARS-CoV-2 u Vojvodini u proteklih godinu i po dana.

Trenutno je u Vojvodini na bolničkom liječenju 266 covid pacijenata.