Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Washington

U toku je “najveći skup podrške palestinskom narodu u istoriji SAD-a”

PROTEST U WASHINGTONU
FOTO: Screenshot

Okupljeni će nakon govora mirovnih aktivista marširati do Bijele kuće i tamo ponoviti zahtjeve, no predsjednik Biden neće ih čuti jer je u svojoj kući za odmor u Delawareu

U velikim gradovima diljem svijeta hiljade ljudi okupile su se na ulicama i traže primirje u Gazi. U Parizu, Berlinu i Londonu, građani su na proteste došli sa zastavama Palestine i pozivaju Izrael da zaustavi bombardiranje.

Propalestinski skupovi održavaju se i u Sjedinjenim Državama, a jedan od najvećih u Washingtonu.

U Washingtonu je u toku skup na Freedom Plazi, okupilo se, kažu organizatori više od 30.000 ljudi. Sve protiče mirno, ima puno policije. Ali nema ni kontraprotesta koji inače prate ovakve proteste.

Brojni prosvjednici noćas su autobusima doputovali iz New Yorka, Chicaga i drugih američkih gradova.

Organizatori skup nazivaju najvećim skupom podrške palestinskom narodu u istoriji SAD-a.

Okupljeni traže trenutni prekid vatre u Gazi i prestanak američke vojne podrške Izraelu.

Bidene, ili primirje ili zaboravit na nas 2024.

Zastupnica u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država Rashida Tlaib, prva Palestinka koja služi u američkom Kongresu, optužila je predsjednika Joea Bidena za podršku genocidu nad Palestincima i upozorila na posljedice na idućim izborima.

U videu objavljenom na Twitteru, demokratska zastupnica iz Michigana ponovila je svoje pozive da predsjednik Biden podrži primirje u gotovo mjesec dana dugom sukobu između Izraela i Hamasa.

“Joe Biden podržava genocid nad palestinskim narodom”, rekla je Tlaib u videu.

“Američki narod to neće zaboraviti. Bidene, podržite primirje sada ili ne računajte na nas 2024. godine.”

51% birača podupire slanje vojne pomoći Izraelu

Prema posljednjim anketama objavljenima ove sedmice 51% registriranih američkih birača podupire slanje vojne pomoći Izraelu, a 71% njih traži slanje humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Odmah nakon napada Hamasa na Izrael američki predsjednik Joe Biden je od Kongresa je zatražio dodatnu vojnu pomoć, slanje paketa od 14 mlilijardi dolara Izraelu i taj zahtjev jučer je prošao u Zastupničkom domu.

Biden zbog toga gubi podršku dijela demokratskih birača, posebno kada je riječ o mladima, američkim muslimanima i Arapima koji ne podupiru njegovu bespogovornu podršku Izraelu i operaciji koja odnosi živote civila u pojasu Gaze.

Okupljeni će nakon govora mirovnih aktivista marširati do Bijele kuće i tamo ponoviti zahtjeve, no predsjednik Biden neće ih čuti jer je u svojoj kući za odmor u Delawareu.

“Palestina će biti slobodna. Braćo, sestre, prijatelji, ovamo stižu hiljade ljudi. Spremni smo zaustaviti to. Spremni smo poslati snažnu poruku Bijeloj kući. Primirje odmah!”, samo je jedna od poruka sa skupa.