kina

Ubica koji je postao heroj nacije pronađen mrtav, mnogi ne vjeruju policiji da se ubio

kin

Brojni simpatizeri smatraju da je Ou običan čovjek gurnut na rub očaja

Ou Jinzhong (55), osumnjičenik za napad u kojemu su ubijene dvije osobe, koji je stekao simpatije dijela kineske javnosti, navodno je počinio suicid, što je izazvalo lavinu tuge i bijesa na društvenim mrežama, piše CNN.

Prema policijskom izvještaju, ubio se prilikom hapšenja nakon što je sedam dana bježao vlastima nakon krvoprolića počinjenog u kineskoj pokrajini Fujian.

Prebacili su ga u bolnicu, no medicinsko osoblje nije ga uspjelo spasiti. Policija je nudila nagradu za svaku informaciju koja bi dovela do ubice. U igri je bilo 3.106 dolara za bilo kakvu snimku ili informaciju koja bi dovela do njegova hapšenja.

Kineska policija na kraju ga je pronašla u pećini u ponedjeljak navečer.

Naime, brojni simpatizeri smatraju da je Ou običan čovjek gurnut na rub očaja zbog višegodišnjeg stambenog spora sa svojim komšijama. Nožem je ubio 78-godišnje komšiju i njegovu snahu, a u napadu je povrijedio 34-godišnjeg unuka i devetogodišnjeg praunuka ubijenog muškarca.

Mnogi su se nadali da nikada neće biti uhvaćen, a količina naklonosti i podrške koju je dobio neuobičajena je za osumnjičenog ubicu u Kini, gdje ubice mogu biti osuđene na smrtnu kaznu.

Javno saosjećanje dodatno je poraslo nakon što su se pojavile informacije da je prije tri decenije spasio dječaka od utapanja na moru te da je 2008. godine spasio dva delfina koji su se skoro nasukali.

Mnogi ljudi na društvenim mrežama krive vlasti za ovaj razvoj događaja jer smatraju da su od ovog hrabrog spasitelja učinile ubicu.

“Bježi. Nadam se da ćeš moći pronaći sreću do kraja života”, piše u jednom od komentara na Weibu, kineskoj društvenoj mreži sličnoj Twitteru.

U nedostatku službenih informacija, kineski mediji i javnost koristili su izjave mještana, Ouove ranije objave na Weibu i prijašnje medijske izvještaje kako bi sastavili neslužbenu verziju događaja koji su mogli dovesti do ubistva.

Gotovo pet godina, Ou i njegova porodica, uključujući njegovu 89-godišnju majku, nisu imali dom. Živjeli su u sićušnoj kolibi u priobalnom naselju pokraj grada Putiana. Zbog zemljišnog spora sa komšijama nije uspijevao sagraditi vlastitu kuću. Tražio je pomoć od policije, lokalnih vlasti, vlade i medija, ali problem nikako nije uspijevao biti riješen.

Rekao je da je vlada odobrila njegov zahtjev, no ljutiti komšija nije mu dopuštao izgradnju nove kuće, a upravo je to navodno glavni motiv ubistva.

Vijest o smrti Oua Jinzhonga rastužila je mnoge.

– Zakon ga nije štitio kroz život. Ovo je najtužnija vijest dana, jedan je od najčešćih komentara na Weibou.

Neki su izrazili nevjericu kada su čuli da je sebi oduzeo život. Ne vjeruju da se ubio te traže od policije da objave snimku uhićenja.

– Ubio se čim ga je policija pronašla? Javnost nećete tako lako u to uvjeriti, stajalo je u komentaru.