Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trijumf konzervativaca

Ubjedljiva pobjeda Borisa Johnsona na izborima u Velikoj Britaniji

johnson

Hvala svima širom naše sjajne države koji su glasali, koji su volontirali i koji su se kandidovali, rekao u petak ujutru Johnson

Prema izlaznim anketama nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji veliku pobjedu je odnijela Konzervativna stranka, aktuelnog premijera Borisa Johnsona.

Ovakav rasplet će omogućiti Johnsonu da ispuni svoj plan o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije već sljedećeg mjeseca.

Johnson je poručio, da su konzervativci po svemu sudeći “osvojili snažan novi mandat da se Brexit provede do kraja”.

“Smatram da će se pokazati da su ovo bili istorijski izbori koji su nam pružili šansu da se, u novoj vladi, ispoštuje demokratska volja britanskog naroda”, istakao je Johnson.

Rekao je da je to i šansa da se Britanija promijeni na bolje i oslobodi potencijal svih ljudi u zemlji.

“Prije svega, želim da zahvalim ljudima što su izašli na decembarske izbore koje nismo željeli da raspišemo, ali koji su smatram postali istorijski”, kazao je Johnson, prenose agencije.

Istraživanje predviđa da će konzervativci dobiti 368 od 650 mjesta u Donjem domu Parlamenta, a Laburistička stranka svega 191. Također, izlazna anketa govori da je 55 mandata osvojila Škotska nacionalna stranka, a 13 Liberalne demokrate. Riječ je o strankama koje žele zaustaviti Brexit.

Anketa, koja je provedena s biračima koji su napustili 144 biračka mjesta u cijeloj zemlji, provedena je za konzorcij emitera u Velikoj Britaniji.

Johnson je u petak ujutru preko Twittera poslao zahvalnicu građanima koji su odlučili glasati na izborima održanim u četvrtak. Međutim, nije se osvrtao na rezultate projektovane izlaznom anketom. Zvaničnih rezultata još uvijek nema, ali ukoliko izlazna anketa bude tačna jasno je da je Johnson odnio veliku pobjedu.

“Hvala svima širom naše sjajne države koji su glasali, koji su volontirali i koji su se kandidovali. Živimo u najvećoj demokratiji na svijetu“, poručio je Johnson.

Lider britanskih laburista Jeremy Corbyn je rekao, nakon objavljivanja rezultata u njegovoj izbornoj jedinici Islington, u kojoj je ubjedljivo pobijedio, da su rezultati na nivou zemlje veoma razočaravajući po njegovu partiju, ali da je uzrok tome Brexit.

Corbyn smatra da je Brexit veoma polarizirao debatu, tako da je nadglasao normalnu raspravu o ostalim pitanjima.

On je rekao da neće predvoditi laburiste na sljedećim izborima, ali da će ostati na čelu Laburističke stranke dok bude preispitivala svoju budućnost.

“Razgovarat ću sa našom partijom i osigurati proces promišljanja o ovom rezultatu i politici koja će je pokrenuti naprijed,” kazao je Corbyn, prenosi Radio Slobodna Evropa.