Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roman Protaševič

Uhapšeni bjeloruski aktivista plakao tokom intervjua i hvalio Lukašenka

protasevic-1622786689

Protaševič je u sinoć emitovanom intervjuu priznao da je pokušao da svrgne Lukašenka i rekao da govori za televiziju po svojoj volji

Bjeloruski novinar Roman Protaševič, koji je uhapšen u Minsku nakon preusmjeravanja aviona “Ryanaira”, govorio je kroz suze u intervjuu državnoj televiziji i priznao da je organizovao demonstracije protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

On je priznao da je organizovao proteste, a sada je pohvalio Lukašenka, prenio je BBC.

Ovaj reporter bio je urednik opozicionog kanala “Nexta” na servisu “Telegram” do prošle godine. Njegova porodica smatra da je intervju dat pod pritiskom.

Prošle godine je stavljen na listu “pojedinaca umiješanih u terorističke aktivnosti”. Masovni protesti u Bjelorusiji protiv Lukašenka izbili su nakon što je 9. augusta proglasio pobjedu na izborima za koje se smatra da su bili namješteni. Potom je uslijedila akcija protiv demonstranata.

Protaševič je u sinoć emitovanom intervjuu priznao da je pokušao da svrgne Lukašenka i rekao da govori za televiziju po svojoj volji.

On je izjavio da je mnogo kritikovao Lukašenka, ali da je “počeo da shvata da on radi dobru stvar” i da ga “svakako poštuje”.

Na kraju intervjua je zaplakao i rekao da se nada da će se jednog dana oženiti i dobiti djecu. Protaševič ima 26 godina.

Novinarov otac rekao je agenciji AFP da je mu je bilo bolno da gleda intervju.

“Znam svog sina veoma dobro i vjerujem da nikada ne bi izgovorio takve stvari. Slomili su ga i primorali da kaže ono što je potrebno”, rekao je on.

Ovo je bilo treće pojavljivanje Protaševiča na državnoj televiziji od kada je priveden. U jednom intervjuu je rekao da nema koristi od poziva opozicije na dodatne ulične proteste.