Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zloupotrebe položaja

Uhapšeno 28 bivših i sadašnjih funkcionera u Novom Pazaru, Prijepolju i Arilju

ljajic hasanovic dragolovcanin (1)

Među uhapšenima su bivši i sadašnji dužnosnici Prijepolja, Arilja i Novog Pazara, kao i direktori pojedinih javnih poduzeća iz tih mjesta, prenose srbijanski mediji

Dvadeset osam osoba uhapšeno je na području općina Prijepolje i Arilje te grada Novog Pazara u Republici Srbiji zbog sumnje da su počinile više krivičnih djela, i to zloupotrebe službenog položaja, trgovina utjecajem i zloupotreba u vezi s javnim nabavkama.

Među uhapšenima su bivši i sadašnji dužnosnici Prijepolja, Arilja i Novog Pazara, kao i direktori pojedinih javnih poduzeća iz tih mjesta, prenose srbijanski mediji.

U Novom Pazaru policija je uhapsila pomoćnika gradonačelnika tog grada E. Š. (1981), odgovornu osobu Zavoda za urbanizam S. Lj. (1976), odgovornu osobu Javnog komunalnog poduzeća Gradska čistoća E. O. (1962) i još osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “trgovina utjecajem”, “zloupotreba službenog položaja” i “zloupotreba u vezi s javnom nabavkom”, navodi Radiotelevizija Srbije (RTS).

Također, uhapšeni su i radnik Gradske uprave Novog Pazara M. D. (1968), zaposleni u Kulturnom centru tog grada A. I. (1978), kao i vlasnici pet privrednih društava, dok je za jednom osobom podnesena krivična prijava u redovnom postupku.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki.

Uhapšeni su i bivši predsjednik općine Prijepolje D. Z. (1965), odgovorna osoba vrtića “Miša Cvijović” I. K. (1978), kao i šest službenika Općine Prijepolje, zbog sumnje da su počinili krivična djela “zloupotreba službenog položaja”, “zloupotreba službenog položaja u pomaganju” i “trgovina utjecajem”. Krivična prijava u redovnom postupku bit će podnesena i protiv odgovorne osobe Turističke organizacije Prijepolje.

Zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, u Arilju su uhapšeni bivši predsjednik te opštine M. N. (1956), zamjenik predsjednika B. V. (1965), rukovoditelji općinske uprave Arilje G. P. (1964) i R. N. V. (1962), dužnosnik Mjesne zajednice Kruščica T. K. (1975), dužnosnik FK “Budućnost” iz Arilja M. S. (1951), bivša radnica općine, kao i vlasnici dva privredna društva s područja te lokalne samouprave.

Policija će i protiv bivšeg predsjednika općine Arilje Z. T. podnijeti krivična prijavu u redovnom postupku.

Oni se terete za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki.

Uhapšen i direktor Ljajićevog SDP-a

Nezvanično, uhapšeni su, između ostalih Muzafer Dragolovčanin, direktor SDP-a i bivši član Gradskog vijeća grada Novog Pazara, Suat Ljajić gradski urbanista, doskorašnji direktor Zavoda za urbanizam, Ensar Škrijelj, pomoćnik gradonačelnika zadužen za oblast obnovljivih izvora energije i koordinacije rada javnih preduzeća, Aladin Imamović, uposlenik i član Upravnog odbora Kulturnog centra, Emin Omerović, doskorašnji direktor Gradske čistoće.

Vučić se oglasio

Akcija je izvedena u saradnji s Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Kraljevu, a osumnjičeni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužiteljstvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare kazao je da su jutros uhapšena dva bivša predsjednika općine iz redova Srpske napredne stranke, prenosi RTS, a riječ je o, kako je kasnije rekao, bivšim čelnicima opština Arilje i Prijepolje.