Globus

Nastavljena tortura

Uhapšeno više od stotinu demonstranata u Bjelorusiji

27/03/2021

Masovni antivladini protesti počeli su širom Bjelorusije poslije predsjedničkih izbora 9. avgusta, zbog zvaničnih rezultata glasanja i, kako kažu, krađe

Bjeloruska policija uhapsila je u subotu, 27. marta, u Minsku više od 100 učesnika demonstracija protiv autoritarnog predsjednika države Aleksandra Lukašenka.

Protestna šetnja u Minsku nagovjestila je da pristalice opozicije žele da obnove masovne proteste koji su od avgusta do decembra potresali zemlju, ali su zamrli tokom zime, zbog veoma hladnog vremena, javlja AP.

Prvi veći antivladin protest u ovoj godini održan je u četvrtak, 25. marta,kada je policija uhapsila više od 200 osoba, prenijela je RSE.

Masovni antivladini protesti počeli su širom Bjelorusije poslije predsjedničkih izbora 9. avgusta, zbog zvaničnih rezultata glasanja prema kojima je više od 80 odsto glasova Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Protesti su trajali mjesecima uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Na nekim protestima je bilo i 200.000 ljudi.

Tokom demonstracija je uhapšeno više od 33.000 ljudi, od kojih je mnoge pretukla policija.

Komentari

Autor: RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.