Liz Truss

Ujedinjeno Kraljevstvo će biti primjer drugima u suprostavljanju Vladimiru Putinu

liz truss

Naš paket sankcija bez presedana neće ostaviti nijedan dio njegovog režima netaknutim

Ničim izazvana i nelegalna invazija Rusije na Ukrajinu prikazuje režim Vladimira Putina onakvim kakav on zapravo jeste: prevrtljiv, ratoboran i proračunat. Njegov ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, mi je u lice rekao da Rusija neće izvršiti invaziju. Prethodne sedmice, tvrdili su da povlače svoje snage. Iznova su lagali svijet i sopstveni narod. Ovo nije samo napad na nevini narod Ukrajine, njihov suverenitet i njihovu budućnost. Ovo je takođe napad na sigurnost i slobodu Evrope, piše britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Njen blog prenosimo u cijelosti:

“Sa toliko visokim ulozima, Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže najveće napore da okupi međunarodnu podršku za Ukrajinu i da pruži snažan odgovor zajedno sa našim saveznicima. Zbog toga nam je u prvom planu upućivanje odbrambenog oružja i ekonomske podrške Ukrajini. Takođe smo dosljedni u ukazivanju na dezinformacije Rusije i zavaravanja koja imaju za cilj stvaranje izgovora za invaziju.

Juče sam pozvala ambasadora Rusije u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje sam mu jasno stavila do znanja da treba da ga je stid i da je Rusija izgubila i posljednji djelić kredibiliteta kod međunarodne zajednice. Uskoro ću započeti rundu diplomatskih aktivnosti na nivou Evrope i Sjedinjenih Država u cilju pokretanja jedinstvenog, presudnog i odlučnog odgovora na ovu agresiju.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na to što vodi svojim primjerom. Više puta smo upozoravali, zajedno sa našim saveznicima, da bi dalja invazija uzrokovala ogromne posljedice sa ozbiljnim troškovima. Zajednički radimo kako bi pokazali Moskvi da mi mislimo ono što kažemo. Naš paket ekonomskih sankcija bez presedana neće ostaviti nijedan dio Putinovog režima netaknutim. Uvodimo sankcije za više od stotinu kompanija i oligarha koji su u centru ruskog establišmenta. Te sankcije iznose više stotina milijardi funti.

Naše mete se kreću od najveće ruske odbrambene kompanije i njene druge po redu najveće banke do vodećih članova unutrašnjeg kruga predsjednika Putina. Ovo će proizvesti najveći ekonomski gubitak koji je Kremlj do sada doživio.

Zamrznućemo imovinu ruskih banaka u Ujedinjenom Kraljevstvu i spriječiti ruske kompanije da podižu novac na našim tržištima. Spriječićemo Rusiju da finansira svoj suvereni dug u UK.

Zatvaranjem ovih glavnih finansijskih linija koje vrijede milijarde funti, onesposobićemo ekonomski razvoj Rusije kratkoročno i dugoročno. Takođe ćemo raditi sa našim saveznicima da što više pojačamo pritisak putem mjera kao što su isključivanje Rusije iz upotrebe finansijskog sistema SWIFT.

Značajno ćemo osnažiti trgovinske restrikcije – uključujući najoštrije kontrole izvoza u odnosu na Rusiju – kako bismo oslabili njenu industriju elektronske opreme, telekomunikacija i vazduhoplovno-svemirske opreme. Na ovaj način, degradiraćemo razvoj ruske vojske u narednim godinama, slabeći potencijalni rast Putinove ratne mašine. Takođe ćemo zabraniti kretanje glavnog ruskog avioprevoznika, Aeroflota, unutar našeg vazdušnog prostora.

Sankcionisaćemo još više ruske elite, uključujući bivšeg zeta predsjednika Putina, Kirila Šamalova, kao i šefove glavnih ruskih dobavljača projektila i proizvođača letjelica. Neće biti u mogućnosti da putuju u UK, a sva imovina koja se ovdje nalazi biće zamrznuta. Takođe ćemo sankcionisati režim Bjelorusije zbog njihove kukavičke uloge u pomaganju i podržavanju akcija Rusije.

Kremlj povlači ruski narod u živi pijesak i pretvara Rusiju u globalnog izopštenika. Ovo je trenutak kada treba imati pragmatičan pristup, što znači biti spreman prihvatiti kratkoročnu štetu radi dugoročne dobiti – imajući na umu da će šteta koju će Putin osjetiti biti eskponencijalno veća. Njemački kancelar Šulc prepoznao je značaj ovoga suspendovanjem plinovoda Sjeverni tok 2 (Nord Stream 2), budući da se Evropa kreće u smjeru obustavljanja svoje zavisnosti od snabdijevanja ruskim gasom.

Imajući u vidu ugroženu budućnost Ukrajine, moramo se ujediniti kako bismo zaustavili agresivne ambicije predsjednika Putina. On je tvrdoglav u ispunjavanju svog cilja ponovnog stvaranja Velike Rusije sa dijelovima Evrope koji su u njegovoj sferi uticaja.

Zbog toga on takođe pokušava da isprovocira druge slobodne demokratije koje se nalaze na obodu Rusije. Ovo je jasno stavio do znanja u svojim neutemeljenim napadima ove sedmice, lažno optužujući naše saveznike iz Istočne Evrope da su krenuli „protiv Rusije“ pridruživanjem NATO savezu – koji je potpuno odbrambena alijansa.

Znamo da je Rusija voljna da gradi invaziju na lažima, te stoga je predostrožnost od velikog značaja. Uspostavili smo novo vladino informativno tijelo koje je posvećeno opovrgavanju lažnih narativa Kremlja koji su osmišljeni da opravdaju neopravdivo.

U ovom odlučujućem momentu, podržavamo Ukrajinu, njen narod i njenu demokratiju i nastavićemo da ih pomažemo ekonomski, politički i odbrambeno. Vidjela sam iz prve ruke njihovu hrabrost i moralnu snagu tokom moje posjete Kijevu prošle sedmice.

Oni su rizikovali svoje živote kako bi odabrali slobodu i spremni su da to učine opet. Mi ne možemo – i nećemo – mirovati sve dok ruska ekonomija ne plati cijenu, a Ukrajina povrati svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, napisala je Truss.