Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

montreux konvencija

Turska tvrdi da ne može spriječiti prolazak ruskih ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele

bosfor

Ukrajina je apelirala na Tursku da blokira prolaz ruskih ratnih brodova kroz tjesnac Dardanele i Bosfor. Çavuşoğlu je rekao da je Turska ograničena u svojoj sposobnosti da to učini

Turska ne može zaustaviti prolazak ratnih brodova kroz Bosfor i Dardanele koji vode do Crnog mora kao što je Ukrajina zatražila, tvrdi turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, prenosi turski listi Hurriyet, pozivajući se na klauzulu u Montreux konvenciji koja dopušta plovila da se vrate u svoju matičnu bazu.

Ukrajina je apelirala na Tursku da blokira prolaz ruskih ratnih brodova kroz tjesnac Dardanele i Bosfor. Çavuşoğlu je rekao da je Turska ograničena u svojoj sposobnosti da to učini.

– U slučaju rata u kojem Turska nije strana, postoje mjere koje se mogu poduzeti u odnosu na zemlje koje su strane u ratu – rekao je, prenosi CNN.

– Ako postoji zahtjev da se brodovi zaraćenih zemalja vrate u svoje baze, onda se to mora dopustiti – dodao je, misleći na Rusiju.

Rusija je imala svoju klauzulu uvedenu u Montreux konvenciju. Članci 19, 20 i 21 propisuju da ako brod zemlje koja se nalazi na Crnom moru želi proći sa zahtjevom da se vrati u svoju bazu, to je dopušteno, tvrdi Çavuşoğlu.

Konvencija iz Montreuxa, potpisana 1936., daje Turskoj kontrolu nad prolaskom plovila kroz ta dva ključna tjesnaca. U vrijeme mira civilna plovila mogu slobodno prolaziti, iako postoje određena ograničenja za prolaz brodova koji ne pripadaju crnomorskim zemljama.

Crnomorske nacije – uz Tursku, Rusiju i Ukrajinu – također uključuju Bugarsku, Gruziju i Rumuniju.