Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

forbes

Ukrajinci su razorili rusku Crnomorsku flotu, ali prekasno

sevastopol
FOTO: Screenshot / Twitter
Sevastopol je prošle noći ponovo bio meta ukrajinskih projektila

Pogoci na ruske brodove iscrpili su borbenu moć Crnomorske flote i pretvorili veliki dio Crnog mora u pomorsku ničiju zemlju za velike ratne brodove

Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom protekle noći pogodila (vjerovatno projektilima Storm Shadow britanske proizvodnje ili sličnim SCALP-EG-ovima francuske proizvodnje koje su lansirali bombarderi Suhoj Su-24) dva desantna broda ruske mornarice na vezovima u Sevastopolju na Krimu koji je pod ruskom okupacijom.

Dvostruki napadi na brodove klase Ropucha od 369 stopa Yamal i Azov možda su eliminirali još 15 posto predratnih snaga ruske Crnomorske flote od desetak desantnih brodova. No, značajno su zakasnili da bi promijenili ravnotežu snaga duž južnog fronta u Ukrajini, piše Forbes.

Uništena većina ratnih plovila

Crnomorska flota započela je rat u Ukrajini s devet desantnih brodova, uključujući šest Ropucha i tri Tapira. Još nekoliko desantnih brodova iz Baltičke i Sjeverne flote pojačalo je snage Crnomorske flote.

U dvije godine teških borbi, Ukrajinci su digli u zrak ili potopili, koristeći projektile i bespilotne letjelice natovarene eksplozivom, pet Ropucha plus jedno plovilo klase Tapir. Također su uništili – od originalnih tri tuceta velikih brodova Crnomorske flote – krstaricu, podmornicu, opskrbni brod, nekoliko patrolnih čamaca i dvije raketne korvete.

Pogoci na ruske brodove iscrpili su borbenu moć Crnomorske flote i pretvorili veliki dio Crnog mora u pomorsku ničiju zemlju za velike ratne brodove. To je zauzvrat Ukrajini omogućilo nastavak pomorske trgovine izvan Crnog mora, što je velika blagodat za ukrajinsku privredu.

Napadi su došli prekasno

Međutim, kako piše Forbes, precizni pogoci došli su prekasno da bi poslužili drugom ratnom cilju: gušenju ruske vojske u okupiranoj južnoj Ukrajini. Još prije nekoliko sedmica, Kremlj je računao na desantne brodove Crnomorske flote, kao i na željeznički i cestovni most koji povezuje Rusiju s Krimom, za opskrbu svojih južnih divizija i brigada.

Tada je bilo moguće učinkovito odsjeći južne ruske snage potapanjem desantnih brodova i udarom na most – dvije stvari koje su ukrajinske snage činile s određenom redovitošću.

Više ne. Herkulovski napor ruskih inženjera dodao je novu željeznicu koja povezuje Rostov u južnoj Rusiji s ukrajinskim gradovima Donjeckom pod ruskom okupacijom i – na jugu Berdjanskom i Mariupoljem. Nova željeznička linija uveliko skraćuje vrijeme potrebno za premještanje teretnog vagona iz južne Rusije u južnu Ukrajinu. Rusi više ne ovise toliko o desantnim brodovima za opskrbu svojih snaga duž južnog fronta. 

Prema vojnim analitičarima, Rusija ima još samo tri velika desantna broda u Crnom moru – “Orsk”, “Korolev” i “Nikolai Filchenkov”.