Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinska zastava ispred Kupjanska, u oslobođenoj Balakliji građani grle vojnike

ssss

Snimke iz grada Balaklije u blizini Harkiva koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju kako su stanovnici dočekali ukrajinske vojnike koji su oslobodili grad

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama vide se ukrajinski vojnici kako stoje u predgrađu grada Kupjanska, ključnog logističkog središta ruskih snaga u regiji Harkiv.

Sliku je na Twitteru objavio Ilia Ponomarenko, novinar Kyiv Independenta.

Na njoj su prikazani vojnici koji drže ukrajinsku zastavu dok stoje ispred velikog znaka na kojem piše ime grada Kupjanska.

Zastava u Ševčenkovu

Ukrajinske snage podigle su zastavu u harkivskom naselju Ševčenkove, koje se nalazi otprilike 30 kilometara od važnog logističkog čvorišta Kupjanska.

Podsjetimo, američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je da će Ukrajina vjerovatno povratiti grad Kupjansk u roku od 72 sata.

“Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofanzivne i obrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom”, dodao je.

Stanovnici na ulicama grle ukrajinske vojnike

Snimke iz grada Balaklije u blizini Harkiva koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju kako su stanovnici dočekali ukrajinske vojnike koji su oslobodili grad.

Balaklija se nalazi oko 70 km jugoistočno od grada Harkiva, u središtu teritorija na kojem je Ukrajina pokrenula veliku protuofenzivu.

Na snimci koju je na Twitteru objavila ukrajinska novinarka Natalija Gumenjuk vide se muškarci i žene koji izlaze iz zgrade kako bi zagrlili vojnike. Neki od njih ih dočekuju u suzama, piše Guardian.

“Dame pozdravljaju vojnike u oslobođenoj Balakliji nakon 6 mjeseci okupacije: ‘Momci, ostalo nam je palačinki, želite li?’ Vojnici odgovaraju: ‘Malo kasnije, bolje se skloniti, još je moguće granatiranje.’ Mogu to gledati iznova i iznova”, napisala je Gumenjuk na Twitteru.