Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka baza

Ukrajinski saveznici u Ramsteinu raspravljaju o jačanju vojne pomoći Kijevu

patriot twitter
Foto: Twitter

Zemlje članice NATO-a i njihovi saveznici snabdjeli su Ukrajinu naoružanjem i oklopnim vozilima otkako je Rusija pokrenula invaziju u feebruaru prošle godine, ali je ukrajinsko čelnišvo u više navrata tražilo jače oružje i brže snabdijevanje

Ukrajina je vršila pritisak na saveznike za oružjem dugog dometa, avionima i municijom dok su Sjedinjene Države u petak bile domaćin sastanka u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj na kojem je raspravljano o pojačanoj podršci za odbijanje ruske invazije.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin kazao je da će se sastanak usredotočiti na protivzračnu odbranu i municiju dok je otvarao posljednju u nizu konferencija o obećanju naoružanja uoči očekivane ukrajinske protivofanzive u predstojećim sedmicama ili mjesecima.

Zemlje članice NATO-a i njihovi saveznici snabdjeli su Ukrajinu naoružanjem i oklopnim vozilima otkako je Rusija pokrenula invaziju u feebruaru prošle godine, ali je ukrajinsko čelnišvo u više navrata tražilo jače oružje i brže snabdijevanje.

Predsjednik Volodimir Zelensky izvršio je pritisak na generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga po tom pitanju na sastanku u Kijevu u četvrtak, i rekao kako je vrijeme da vojni savez otvori vrata ukrajinskom članstvu.

  • Zamolio sam generalnog sekretara da nam pomogne prevladati suzdržanost naših partnera u isporuci nekog oružja, tačnije oružja dugog dometa, moderne avijacije, artiljerije i oklopnih vozila – rekao je Zelenski.

Obraćajući se novinarima u petak, Stoltenberg je rekao kako su se NATO saveznici usuglasili da će Ukrajina na kraju postati članica, te da je Zelenski pozvan da prisustvuje sljedećem samitu NATO-a u julu.

Fokus je, međutim, sada osigurati da Ukrajina prevlada nad Rusijom, kazao je, dodajući kako očekuje da će saveznici u petak objaviti novu vojnu pomoć.

  • Možda zvuči malo dosadno, ali ovo je sada bitka iscrpljivanja, a bitka iscrpljivanja postaje rat logistike – kazao je čelnik zapadnog vojnog saveza.

Prije sastanka, Washington je objavio dodatnih 325 miliona dolara nove vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), napredne projektile i protivtenkovske mine.

Pored toga, Danska i Nizozemska najavile su slanje 14 teških tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu do početka naredne godine.

Sastanak u petak dolazi u ključnom trenutku ruske skoro 14-mjesečne invazije u kojoj su poginule hiljade ljudi, protjerani su milioni, uništeni gradovi i opustošena ukrajinska ekonomija. Nakon što je izdržala rusku zimsku i proljetnu ofenzivu koja je samo malo napredovala na istoku, Ukrajina se sada nada da će povratiti kopno na svom jugu i istoku u protuofenzivi u nadolazećim tjednima ili mjesecima.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius izjavio je za javnog emitera programa ZDF u četvrtak navečer kako očekuje da će Ukrajina pokrenuti pitanje naprednih mlaznih aviona, ali je umanjio očekivanja da će zapadne zemlje isporučiti F-16 koje Kijev želi.

Rekao je da će sastanak u petak “biti uglavnom o protivzračnoj odbrani i municiji, “pitanju kako finansirati i dizajnirati čvorišta za održavanje opreme koju smo isporučili – tenkove Leopard, Mardere, haubice”, prenosi Reuters.