Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

London

Uletio u džamiju i zbo imama u vrat pred stotinama vjernika (VIDEO)

hapsenje

U saopćenju je policija navela da se uhapšeni tereti za pokušaj ubistva, a da se slučaj za sada ne povezuje s terorizmom

Londonska policija saopćila je da današnji napad u džamiji Regent Park nije povezan s terorizmom, javlja Anadolu Agency (AA).

Policija je uhapsila 29-godišnjeg muškarca koji je u popodnevnim satima ušao u džamiju u Londonu i nožem u predjelu vrata ubo mujezina koji je obavljao molitvu. Povrijeđeni mujezin je van životne opasnosti.

U saopćenju je policija navela da se uhapšeni tereti za pokušaj ubistva, a da se slučaj za sada ne povezuje s terorizmom.

Policija tvrdi da postoje indicije da je napadač ranije prisustvovao vjerskim obredima u džamiji, ali da je istraga o slučaju u toku.

Predstavnik džemata džamije Regent Park Ayaz Ahmed izjavio je da je mujezin uboden u predjelu vrata, a da su vjernici potom reagirali i zaustavili napadača.

“Stotine vjernika su bile u džamiji za vrijeme napada. Bilo je šokantno. Napadač je držao noć u ruci i napao je mujezina“, kazao je Ahmed.

On je istakao da je napadnuti mujezin poznat lokalnoj muslimanskoj zajednici jer je 25 godina obnašao dužnost mujezina džamije.

“Napadača ne poznajemo. Posljednjih deset godina svakodnevno dolazim u džamiju i nikad ga nisam vidio. Međutim, čujem da je u skorom razdoblju dolazio nekoliko puta. Jedan čovjek mi je rekao da ga je vidio prije nekoliko dana, a drugi tvrdi da ga je vidio prošlog mjeseca“, kazao je Ahmed.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson osudio je napad i poručio da je tužan zbog toga.

“Veoma je zastrašujuće što se takvo nešto dogodilo u bogomolji“, naveo je Johson u poruci na Twitteru.