Globus

haos u španiji

Ulice postale kao ratna zona tokom protesta zbog mjera protiv korone (VIDEO)

01/11/2020

Nasilno i iracionalno ponašanje manjinskih grupa ne može se tolerisati. Samo odgovornošću, jedinstvom i žrtvom možemo prevladati epidemiju koja je opustošila sve zemlje, rekao je španski premijer Pedro Sanchez

Ulice u Španiji su se pretvorile u bojno polje tokom demonstracija koje su počele u znak protesta protiv mjera poduzetih protiv nove vrste koronavirusa.

Protesti protiv mjera uvedenih zbog COVID-19, koji su počeli u Barceloni početkom sedmice, a ubrzo se proširili i na druge veće gradove, nastavljeni su u subotu navečer u Madridu, Vitoriji, Bilbau i Logronu.

Grupe su se okupile putem društvenih mreža poručujući: “Narod se umorio, izlazimo na ulicu”. U centru grada održali su protest za koji nisu dobili dozvolu.

U Burgosu su policajci u automobilima bježali ispred demonstranata.

Tokom protesta, demonstranti su kamenjem i palicama napali policiju oštetivši prodavnice i javnu imovinu u gradskim centrima i paleći kante za smeće.

U glavnom gradu Madridu policija je intervenisala protiv demonstranata koji su pokušali blokirati ulicu Granvia u centru grada.

U incidentima koji su se pretvorili u uličnu tučnjavu bilo je povrijeđenih, a policija je privela neke demonstrante.

“Nasilno i iracionalno ponašanje manjinskih grupa ne može se tolerisati. Samo odgovornošću, jedinstvom i žrtvom možemo prevladati epidemiju koja je opustošila sve zemlje”, rekao je španski premijer Pedro Sanchez.

Tokom protesta u Barceloni, Burgosu, Valensiji i Santanderu u petak privedeno je 29 osoba, a veliki broj je povrijeđen, uključujući policajce.

Španija je drugim valom zaraze koronavirusom pogođena teže od očekivanog, a vanredno stanje uvedeno 25. oktobra produženo je do 9. maja. Španija je pored toga uvela i dodatne mjere, odnosno ograničenja kretanja za 15 od 17 autonomnih pokrajina.

Više od šest ljudi ne smije se okupljati na jednom mjestu sve dok traje policijski sat uveden u zemlji pod vanrednim stanjem.

Tokom protesta u Španiji, organizovanim u znak protesta zbog mjera uvedenih zbog širenja nove vrste koronavirusa, privedeno je 47 osoba, dok je povrijeđeno više od 20.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.