ubijen jedan napadač

Umrla i treća žrtva terorističkog napada u Beču, napadač bio “radikalizovana osoba”

El2j1nJWkAEBY-J

Beču zatvorene škole, građani pozvani da ostanu kod kuće

U terorističkom napadu u Beču ubijene su najmanje tri osobe, objavljeno je tokom noći.

Sinoć je rečeno da su umrle dvije osobe, a tokom noći je objavljeno da je umrla i treća.

Do pucnjave u Beču došlo je sinoć oko 21 sat.

Ministar unutarnjih poslova Austrije kazao je kako se radi o terorističkom napadu.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) i generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf jutros su govorili o napadu koji se desio u Beču protekle noći. Potraga za napadačem je u toku, njegov stan je pretražen, kazali su. Ukupno tri civilne žrtve i jedan napadač su smrtno stradali.

Bečki generalni direktor za javnu sigurnost Franz Ruf je kazao da se “intenzivno radilo na identifikaciji napadača.”

Na pitanje novinara o kakvoj vrsti napada se radi, kazali su da je rano govoriti o detaljima ali da je napadač definitivno bio “radikalizovana osoba”.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvao je građane Beča da danas ostanu kod kuće, a škole će zbog aktuelne opasnosti od terorista također ostati zatvorene.

“Ostanite kod kuće i izbjegavajte centar grada”, pozvao je građane Nehammer na vanrednoj konferenciji za tisak u ministarstvu unutarnjih poslova.

“Austrija je više od 75 godina snažna demokratija, zrela demokratija, zemlja čiji je identitet označen vrijednostima i osnovnim pravima, slobodom izražavanja, vladavinom prava, kao i tolerancijom u pogledu suživota”, kazao je ministar i dodao da je jučerašnji napad “napad na upravo te vrijednosti”.

Podsjetimo, naoružani napadači u ponedjeljak uvečer su izvršili napade na šest lokacija u centralnom dijelu Beča, sa prvim napadom u blizini glavne sinagoge. Svjedoci su opisali da su naoružani muškarci iz automatskog oružja ispaljivali rafale u pravcu građana okupljenih u barovima, gdje je većina koristila priliku da izađe iz svojih kuća zadnji dan prije uvođenja policijskog sata zbog pandemije korona virusa.

Policija je tokom noći opkolila i zauzela veći dio istorijskog centra, saobraćaj je prekinut, a građani koji su se našli na mjestu događaja potražili su sklonište u barovima i hotelima.

Ministar Nehammer je izvijestio da je policija pretražila dom poznatog napadača i oduzela video materijal. On je odbio da otkrije njegov identitet navodeći da bi to moglo kompromitirati istragu.

Glavni grad Austrije do sada nije imao slučajeve napada militanata kao što je zadnjih godina bio slučaj u Parizu, Londonu, Berlinu i Briselu.

Brojne zemlje uputile su poruke saučešća i šoka zbog napada, između ostalih Norveška, Francuska, Grčka i SAD, prenosi Reuters.