Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNESCO usvojio nacrt rezolucije u kojoj je Izrael nazvan “okupatorom”

izrael

Izvršni odbor Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) danas je u Parizu usvojio nacrt rezolucije kojim je Izrael nazvan “okupatorom” koji nema suverenitet nad gradom Jerusalemom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nacrt rezuolucije su prihvatile 22 zemlje među kojima se nalaze Brazil, Kina, Rusija i Švedska, dok je 10 zemalja, uključujući i SAD, Njemačku, Veliku Britaniju, Italiju i Holandiju, glasalo protiv. Od glasanja su se suzdržale 23 zemlje, dok predstavnici Srbije, Turkmenistana i Nepala nisu prisustvovali zasjedanju.

Pomenuti nacrt rezolucije, pod nazivom “Okupirana Palestina”, predložili su Sudan, Katar, Oman, Maroko, Liban, Egipat i Alžir.

U nacrtu se traži da se proglasi nevažećim te poništi svaka mjera kao i sudske ili upravne odluke koja su imale za cilj da se promijeni struktura i status grada Jerusalema.

Također se traži da Izrael prestane sa kopanjem tunela i drugih aktivnosti u Jerusalemu, kao i sa građevinskim projektima u Istočnom Jerusalemu, a koje, kako se navodi, nisu u skladu sa rezolucijama UNESCO-a i Ujedinjenih nacija (UN).

U nacrtu rezolucije, u kojem se navodi da je Jerusalem sveti grad Muslimana, kršćana i Jevreja, napominje se kako su neprihvatljivi opsada Gaze kao i kontrole prilikom ulaska na to područje.

Upučen je apel generalnom sekretaru UNESCO-a da uskoro održi sastanak u vezi sa ovim pitanjem te da se ponovo otvori predstavništvo UNESCO-a u Gazi.