Globus

Urađen psihološki profil Jeleninog supruga: Glumio žrtvu da prikrije zločin

20/09/2017

„U sudskoj praksi se pokazalo da je osoba koja godinu i po dana bez zadrške javno priča o smrti svoje žene najčešće – psihopata.“

Ovako za „Blic“ priča Milan Kostić, sudski vještak i forenzički psiholog. On je na osnovu činjenica, do sada objavljenih tekstova, ali i izjava koje je već godinu i po dana za medije davao Zoran Marjanović, suprug ubijene pevačice Jelene Krsmanović, napravio profil njegove ličnosti.

Kako kaže, na osnovu svega što je mogao da primijeti 17 mjeseci posmatrajući ponašanje, slušajući njegove rečenice (često kontradiktorne), ali i njegovu nametljivost, zaključuje se da je Marjanović narcisoidan čovjek.

– Zasad može da se kaže da je u pitanju čovjek koji o svojim postupcima i ponašanjima nedovoljno objektivno sudi. A kada te događaje prikazuje drugima, nastoji da sebe po svaku cijenu zaštiti – naglašava Kostić.

Ubjeđivanje

Njegovu samouvjerenost može da slomi samo istraga.

– Laži koje izgovara pojačavaju njegovo samoljublje i samouvjerenost, i u tom smislu može sebe da uvjeri, ali ne do kraja. Ako je to učinio (ubio Jelenu, prim. nov.), on vrlo dobro zna šta je uradio jer nakon toga je uradio niz stvari da to prikrije. Dakle, već sada može da se kaže da ako je učinilac, on ne bi mogao da ubjeđuje sebe da nije. U svakom slučaju, to samoljublje i orijentisanost prema sebi, to bi moglo da se poremeti tokom istrage – navodi Kostić.

Problemi u ljubavi

Zoran Marjanović često je isticao da je sa Jelenom imao toliko blizak odnos da se nikada nisu razdvajali i da je njihova ljubav velika. Hapšenje Zorana bacilo je sijenku na to.

Kostić navodi da Zoranovi iskazi gdje on potencira savršeni odnos između njega i supruge zapravo upućuju na pretjeranu sliku savršenog odnosa.

– To je nešto u šta svako ko se bavi ovim poslom može vrlo brzo da posumnja, upravo zbog te prenaglašenosti jer tu postoji potreba da se prenaglašavanjem idealnog i savršenog prikrije nešto što je daleko od toga i što krije često sasvim suprotne epizode, ako ne i trajne odnose između partnera – kaže Kostić.

Kako kaže, da odnos Zorana i Jelene nije bio savršen, upravo ukazuje i ispad Vladimira Marjanovića, Zoranovog oca, nekoliko minuta pošto mu je sin uhapšen.

– On je kazao da je Jelena imala ljubavnika koji ju je ubio. To samo pokazuje da u njihovom odnosu nije sve bilo med i mlijeko – primjećuje sudski vještak.

Ipak, kada se sagleda čitav niz događaja koji su uslijedili nakon Jelenine smrti, Kostić zaključuje da je Zoran svojim ponašanjem želio da sebe na svaki način prikaže kao nedužnog i kao žrtvu.

Lični marketing

– Takvo ponašanje, takav stil nisu neočekivani iz forenzičke literature, koja se služi slučajevima iz prakse. Ljudi koji nisu odmah prepoznati kao izvršioci krivičnog djela često igraju određene uloge. Tom ulogom u ovom slučaju predstavlja se ne samo kao jedan nedužan čovjek nego to na određen način čak prerasta u neku vrstu marketinga za tu osobu – navodi on.

S druge strane, kako objašnjava, Zoranovo ponašanje je vođeno time da posluži stvaranju vrlo jakog alibija u kojem će takva njegova gluma i prikazivanje sebe kao ispravnog, vrijednog i čestitog čovjeka moći da se uzme kao činjenica koja ide u prilog tome da on nije spreman da učini nešto tako brutalno.

– Iz forenzičke prakse se zna da nisu rijetki slučajevi onih koji su na takav način uspjeli da sakriju svoj trag upravo služeći se glumom, takvim lažnim predstavljanjem. To ne mora da bude tako lažno, to može da bude jedna vrsta igre u kojoj takva osoba može da uživa i likuje – objašnjava Kostić.

On dodaje da sve to, naravno, zavisi od toga kakve su same okolnosti Jeleninog ubistva bile, odnosno kako je do ubistva došlo i prije svega, od toga čime je ubistvo bilo motivisano.

– Mora se potražiti onaj koji bi mogao da priča o kvalitetu njihovog odnosa, ako se misli da je Zoran počinio zločin iz strasti, iz ugla posmatrača a da to nisu članovi njegove porodice, jer njihovo sagledavanje stvari neće biti objektivno – naglašava naš sagovornik.

Događaj insceniran mjesecima unaprijed

Kako vještak objašnjava, ako je Zoran počinio zločin iz strasti, to je bilo spremljeno unaprijed.

– Ono se priprema u nizu situacija, konfliktnih odnosa u čitavom jednom periodu u kome postoji niz situacija koje su praktično vrlo alarmantne. I to su takve situacije koje po pravilu ukazuju na to da nešto može da se desi – pojašnjava on.

Zato, njegov zaključak glasi da, ako je Zoran zaista ubio Jelenu, ponašanje koje on ispoljava od prvog minuta posle djela ukazuje da je teško vjerovati u to da je ubistvo počinjeno u trenutnom afektu.

– Jer su mnoge stvari ovdje, mnoge okolnosti događaja morale da budu inscenirane, pripremljene, moralo je da se zamaskira – zaključuje on.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.