Usvajanjem deklaracije okončana plenarna sjednica PS SEECP-a

PS SEECCP

Usvajanjem Deklaracije, danas je u Sofiji okončana plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (PS SEECCP), na kojoj su sudjelovali zamjenici predsjedatelja Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PS SEECP Bariša Čolak i Momčilo Novaković, te članica Izaslanstva Hanka Vajzović.

U okviru rasprave o glavnoj temi plenarne sjednice „20 godina SEECP: Regija – nove realnosti i zajedničke perspektive“, sudionicima se obratio i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH i zamjenik predsjedatelja Izaslanstva PSBiH u PS SEECP Bariša Čolak, koji je istaknuo važnost regionalne suradnje u okviru ove asocijacije koja objedinjuje dvanaest zemalja Jugoistočne Europe oko zajedničkih interesa, prvenstvno jačanja sigurnosti i političke situacije, suradnje u oblasti demokracije, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti, kao i jačanja gospodarskih odnosa, javlja Anadolu Agency.

Čolak je istaknuo da BiH, odnosno PSBiH, parlamentarnu dimenziju diplomacije shvaća vrlo ozbiljno, osobito kada je ona funkciji konkretnih zadataka, kao što je punopravno članstvo u Europskoj uniji. Kako je pojasnio, BiH je opredijeljena za europski put te prihvaća izazove koji su na tom putu unatoč mnogim institucionalnim i izvaninstitucionalnim poteškoćama i preprekama.

U rješavanju takvih situacija, kako je naglasio, BiH pokazuje volju, spremnost i ozbiljnost, te svoju vanjsku politiku i djelovanje usmjerava prema glavnom strateškom cilju – EU.

“Kao parlamentarci, moramo preuzeti svoj dio odgovornosti u svim procesima, a parlamentarna dimenzija SEECP dobra je platforma za to, budući da obogaćuje već postojeću regionalnu suradnju i pridonosi miru i stabilnosti, kao i jačanju dobrosusjedskih odnosa u Jugoistočnoj Europi”, rekao je Čolak.

Na plenarnoj sjednici PS SEECCP usvojeni su rezolucije i izvješća Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost, Glavnog odbora za gospodarstvo, energetiku i infrastrukturu te Glavnog odbora za pravosuđe, unutarnje poslove i suradnju u području sigurnosti.