Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koorna virus

Vanredno stanje u Bavarskoj i Austriji: “Svi trebaju misliti o tome hoće li izaći”

minhen_njemacka_korona virus

Svi trebaju misliti o tome hoće li izaći i s kim će biti u kontaktu, rekao je premijer Bavarske Markus Soder podsjećajući kako zabrana izlaska nije na snazi

U Bavarskoj, u Njemačkoj, zbog širenja zaraze novog tipa korona virusa, proglašeno je vanredno stanje.

Premijer Bavarske Markus Soder u Minhenu je izjavio kako broj zaraženih korona virusom u Bavarskoj brzo raste i da je stanje opasno.

Soder je rekao kako namjeravaju poduzetim mjerama zaštititi ljude.

“Proglašavamo vanredno stanje“, rekao je Soder.

Dodao je kako odluka odmah stupa na snagu i važit će za područje cijele Bavarske, a time su pružene mogućnosti borbe protiv korona virusa.

Soder je rekao kako će za mjere koje će biti poduzete, biti napravljen fond od deset milijardi eura.

”Nikog nećemo samog ostaviti, ni narod ni manja ni srednja preduzeća. Ovo je veliki test“, rekao je Soder.

Pojasnio je kako nije donesena odluka o zabrani izlaska.

”Ali, svi trebaju misliti o tome hoće li izaći i s kim će biti u kontaktu“, rekao je Soder.

Podsjetio je kako su skupovi zabranjeni, a obustavljen je i rad škola i vrtića. Od sutra će biti zatvoreni i bazeni, kina, klubovi, igraonice, teatri, sportske dvorane, parkovi, zoološki vrtovi i druga slična mjesta.

Restorani i slični ugostiteljski objekti radit će od 6 do 15 sati, a supermaketi, banke i benzinske pumpe radit će do 22 sata.

S druge strane, Njemačka je počela kontrole na granici s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom.

Vanredno i u Austriji

Austrija je zbog koronavirusa od ponedjeljka u vanrednom stanju uz pooštrene mjere opreza koje će prvo trajati sedmicu dana, a potom će se procijeniti kako dalje, rekao je za austrijski radio Ö1 austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Oštre mjere, koje je zbog koronavirusa uvela austrijska savezna vlada, prvo će trajati sedmicu dana, a onda će se, prema razvoju situacije, vidjeti kako dalje”, rekao je u ponedjeljak u razgovoru za austrijski radio Ö1 savezni kancelar.

Naglasio je da je Austrija na početku krize te da očekuje da će infekcija sljedećih dana uzeti velikog maha. Poručio je da sve one koji misle da mjere djeluju od danas do sutra mora razočarati te da “drastične” mjere i ograničenja kretanja treba dosljedno provoditi kako bi se usporilo širenje koronavurusa.