Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vatrogasci i vojska cijelu noć gasili vatru na Korčuli i Pelješcu

korcula-pozar1111

Požari na Korčuli i Pelješcu i dalje gore. Stotine vatrogasaca i vojska čitavu su se noć borili s plamenom stihijom, a otvoreni plamen još je uvijek vidljiv na više lokacija, piše Index.

“Vatra još uvijek gori u Ponikvama, na nepristupačnom terenu u brdima, a otvoreni plamen je još uvijek i na Korčuli. Očekuje se skori dolazak kanadera”, kazali su iz županijskog centra 112.

U mjestu Pijavičino, u kojem se vatra tokom jučerašnjeg dana opasno približila kućama, jutros više nema otvorenog plamena.

Nakon što je vatra jučer progutala dalekovode na više lokacija, bez struje su još danas dijelovi Trstenika i Pijavičinog.

21.07.2015., Trstenik, Peljesac - Na Peljescu i Korculi izgorjelo je vise od 1400 hektara borove sume i vinograda.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Sve su snage u istom sastavu i dalje na terenu, gasili su cijelu noć i nastavljaju i tokom današnjeg dana. Odradili su ogroman posao, ali još nije gotovo”, napominju iz centra 112.

Jedan od kapetana Canadaira CL-415 koji je gasio požar na Pelješcu, bojnik Ivica Markač rekao je kako su jučer zatekli doista prizore katastrofalnih razmjera.

„Davali smo sve od sebe kako bi što više kuća i objekata spasili i kad smo vidjeli kako uspijemo zaustaviti požar da ne zahvati kuće to nas je nosilo dalje. Veliki je dim, u nekim kotlinama jedva smo uspijevali ući, vatrena fronta je dugačka, požar se zbog vjetra prebacuje na druge lokacije. Ostajemo i dalje sa zračnim snagama i dajemo doista maksimum“, rekao je jučer Markač.

Kanaderi izbacili 4700 tona vode

Prema informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje, s vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli bori se oko 150 vatrogasaca, pripadnika svih vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, iz Splita, Šibenika i Zadra, uz pomoć 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH.

Dubrovačko-neretvanska županija je u saradnji s Gradom Dubrovnikom sinoć osigurala stotinjak sklopivih kreveta za premorene pripadnike vatrogasnih postrojbi na požarištima.