Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasilje na ulicama Moskve

Velika Britanija poziva Rusiju da oslobodi učesnike mirnih demonstracija

maxresdefault (1)

U Moskvi su hiljade demonstranata ispunile Puškinov trg u centru grada, gdje su izbili sukobi s policijom

Velika Britanija pozvala je Rusiju da oslobodi pritvorene tokom demonstracija na kojima su tražili puštanje uhapšenog ruskog opozicionara Alexeya Navalnyog.

U saopćenju iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je da postoji duboka zabrinutost zbog pritvaranja “mirnih demonstranata” i da se situacija pomno prati, javlja Anadolija.

– Pozivamo rusku vladu da poštuje svoje međunarodne obaveze o ljudskim pravima i da pusti građane privedene tokom mirnih demonstracija – piše u saopćenju.

Prema posljednjim informacijama, policija je uhapsila više od 1.600 osoba koje su izašle na ulice u različitim dijelovima Rusije tražeći puštanje opozicionog lidera Alexeyja Navalnyja.

Građane nije spriječila ni temperatura od minus 50 stepeni Celzijusa, koja je zabilježena na nekim područjima.

U Moskvi su hiljade demonstranata ispunile Puškinov trg u centru grada, gdje su izbili sukobi s policijom, a službenici za očuvanje javnog reda i mira grubo su vukli demonstrante u policijske autobuse i pritvorske kamione, neke pretučene palicama.

Navalnyjeva supruga Yulia bila je među uhapšenima.

https://www.fokus.ba/vijesti/globus/policija-uhapsila-vise-stotina-demonstranata-koji-traze-oslobadjanje-navalnoga-foto-video/1978667/