Globus

potvrdio američki senat

Velika pobjeda Trumpa, konzervativna Amy Coney Barrett kandidatkinja za Vrhovni sud

27/10/2020

Ulaskom Amy Coney Barrett u Vrhovni sud cementira se jedan od najdesnijih sastava Vrhovnog suda

Amy Coney Barrett položila je zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je Senat, duboko podijeljen po partijskoj liniji, potvrdio njenu nominaciju sa 52 glasa za i 48 protiv.

Republikanska senatorka Susan Collins iz Mainea jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sutkinje Barrett.

Collins je izjavila da, imajući u vidu koliko su blizu predsjednički izbori, ne može glasati za potvrdu Barrett.

Nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada, u proteklih 150 godina, nije potvrđen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke, prenosi AP.

Barrett je treći sudija u devetočlanom sudu kojeg je nominirao predsjednik Donald Trump i značajno pomjera ideološki balans prema konzervativnoj većini od šest prema tri.

Trampova kandidatkinja, koja je popunila mjesto upražnjeno smrću liberalne ikone Ruth Bader Ginsburg, potencijalno otvara novu eru presuda o abortusu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamacare, pa čak i izborima.

Barrett je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Clarencom Thomasom na ceremoniji u Bijeloj kući, prenosi Al Jazeera.

Proslava u Bijeloj kući održana je mjesec dana nakon sličnog događaja, na kojem je Trump formalno proglasio sutkinju Barrett za svoju kandidatkinju za Vrhovni sud.

Barrett će biti među sudijama koji trebaju 10. novembra saslušati nove argumente za poništavanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi u zemlji, kojeg je Trump pokušao ukinuti.

Taj zakon, popularno nazvan Obamacare, po imenu bivšeg predsjednika, koji se zalagao za njegovo usvajanje 2010. godine, pomaže u pružanju zdravstvene zaštite milionima Amerikanaca.

Republikanci već dugo tvrde da Obamacare previše košta poreske obveznike i da daje vladi previše kontrole nad zdravstvenom zaštitom.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.