sistemsko loše postupanje

Vijeće Evrope poziva Hrvatsku da zaustavi nasilje nad migrantima

Migranti

Duže vrijemeje policija se optužuje za sistemsko loše postupanje prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku

Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom i početi kažnjavati odgovorne policajce, objavila je u srijedu visoka dužnosnica Vijeća Evrope.

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sistemsko loše postupanje prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu Evropske unije.

Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Povjerenica VE-a za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

“Ono što još više zabrinjava je što ti izvještaji ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava”, rekla je Mijatović u saopćenju, prenosi Hina.

‘Kazniti odgovorne policajce’
Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruženja i istraživačkih novinara i podsjeća da su “alarm”, osim njih, digle nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava, kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela VE-a i posebne izvjestitelje Ujedinjenih naroda.

Mijatović je ponovo pozvala hrvatske vlasti da prekinu s “pushbackovima” i nasiljem na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za teška kršenja ljudskih prava migranata.

“U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što prije objave izvještaj Odbora VE-a za sprečavanje torture [CPT] o njegovoj hitnoj posjeti Hrvatskoj u augustu prošle godine, koji uključuje intervjue i ljekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u Bosnu i Hercegovinu”, piše u saopćenju visoke dužnosnice Vijeća Evrope.