Premijer entiteta

Višković: Moguć je novi “lockdown” u RS-u i vraćanje policijskog časa

Banja Luka: Stigao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Ruske Federacije
09.04.2020., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U Zracnu luku "Mahovljani" stigao je prvi kontingent medicinske opreme i pomoci Rusije za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom. Stigla je i ekipa ruskih medicinskih strucnjaka koji ce se staviti na raspolaganje Univerzitetskom klinickom centru u Banjaluci. Zeljka Cvijanovic, predsjednica RS, i Radovan Viskovic, premijer RS, dolaze na aerodrom Mahovljani Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

On je naglasio da ove mjere nisu ničiji hir, niti represija ili htijenje, već da se njima želi spasiti zdravlje građana, ekonomski sistem i privreda Republike Srpske.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković izjavio je večeras da je u u tom bh. entitetu trenutno pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, te apelovao na građane da se odgovorno ponašaju da bi se izbjeglo zatvaranje obrazovnih ustanova, trgovina, ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog časa.

On je naglasio da ove mjere nisu ničiji hir, niti represija ili htijenje, već da se njima želi spasiti zdravlje građana, ekonomski sistem i privreda Republike Srpske.

Višković ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa u RS ukoliko epidemiološka situacija izmakne kontroli.

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije donio juče nove mjere s ciljem zaustavljanja pogoršane epidemiološke situacije i zaštite zdravlja građana i ekonomije Republike Srpske.

Višković je za ATV rekao da je donesena naredba da je od danas obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, te da su od toga jedino izuzeta djeca mlađa od sedam godina i djeca sa invaliditetom koja ne mogu samostalno da stave ili skinu zaštitnu masku.

On je naveo da su ograničena javna okupljanja na 10 lica, da je zabranjena muzika uživo u ugostiteljskim objektima, te da je preporučeno da se javni skupovi gdje god je to moguće redukuju ili odgode za izvijesno vrijeme.

Prema njegovim riječima, ove mjere nisu ništa novo, niti specifično samo za Republiku Srpsku, već je riječ o mjerama koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje širom svijeta.

“Jedina mjera koja je poznata širom svijeta protiv virusa korona je fizička distanca, nošenje zaštitne maske i lična higijena, kako bi virus držali pod kontrolom”, dodao je Višković.

Višković je rekao da je pogoršanje epidemiloške situacije u Republici Srpskoj očekivano jer je struka ranije najavljivala da će biti znatno povećan broj zaraženih od virusa korona na jesen u odnosu na ljeto.

On je naglasio da su Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije radili i neke preventivne mjere u smislu priprema zdravstvenih ustanova u pogledu nabavke opreme i proširenja prihvatnih kapaciteta.

Višković je zahvalio zdravstvenim radnicima za njihov rad i požrtvovanje u proteklih osam mjeseci u borbi protiv korona virusa u Republici Srpskoj.