Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pronaći zajednički jezik

Vijeće sigurnosti UN-a dodatno ublažilo tekst rezolucije o Gazi da se izbjegne veto SAD-a

vijece sigurnosti un
Foto: UN

Glasanje je sada zakazano za utorak popodne, ali ako postoje znaci da SAD još uvijek nisu saglasne, to bi se moglo brzo ponovo promijeniti

Vijeće sigurnosti UN-a bori se sa zauzimanjem jedinstvenog stava o ratu u Gazi, a poziv na “trajni prekid neprijateljstava” zamijenjem je nacrtom rezolucije u kojoj se zahtijeva “obustava borbi”.

Članovi vijeća se bore da pronađu zajednički jezik: iako je glasanje o rezoluciji zakazano za utorak, nakon što je odgođeno u ponedjeljak, moglo bi se ponovo odgoditi, javlja AFP, pozivajući se na diplomatske izvore.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su više puta odgađali glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o njihovom nacrtu rezolucije kako bi pokušali osigurati njeno usvajanje, a situacija je i dalje vrlo promjenjiva.

Glasanje je sada zakazano za utorak popodne, ali ako postoje znaci da SAD još uvijek nisu saglasne, to bi se moglo brzo ponovo promijeniti.

Ambasadorica UAE pri UN-u Lana Nusseibeh jutros je okarakterizirala tekuće pregovore kao složene, ali je rekla da se nada da Vijeće konačno “može progovoriti jednim glasom.”

Zaista, druge diplomate kažu da se vode intenzivni razgovori sa Sjedinjenim Državama koje zauzimaju oštar stav o preciznom tekstu rezolucije, koji je već razvodnjen.