Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Srbije: Svaki zločin mora biti kažnjen

vlada-srbije34

Vlada Srbije danas je u pisanom saopštenju izrazila duboko žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i osudila zločine koje su učinili pripadnici srpskih jedinica, kao i zločine učinjene nad Srbima, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon vanredne sednice Vlade Srbije povodom presude Haškog tribunala kojom je Radovan Karadžić osuđen prvostepeno na 40 godina zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, srbijanski ministar pravde Nikola Selaković pročitao je saopštenje Vlade.

“Vlada Republike Srbije izražava duboko žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Zločini i besmisleno ubijanje civila događali su se na svakoj strani. Vlada Srbije jednako osuđuje zločine koji su učinili pripadnici srpskih jedinica, kao što osuđuje zločine koji su učinjeni nad Srbima, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH“, pročitao je Selaković.

U saopštenju Vlade navodi se da “svaki zločin mora biti kažnjen, kao i bilo koji pojedinac koji je u njemu učestvovao, nedozvoljivo je bilo kakvo politizovanje i svaljivanje kolektivne krivice na pojedine narode, zbog zločina koji su učinili ljudi sa imenom i prezimenom“.

“Politika pomirenja biće politika Vlade Srbije, a vjerujemo da će to biti i politika drugih Vlada u regionu. Upravo zato Vlada Srbije smatra da je pravda kažnjavanja pripadnika samo jednog naroda za zločine koji su činili svi, u stvari selektivna“, naveo je Selaković.

On je dodao da Srbija ima obavezu saradnje sa Haškim tribunalom, kao i da odluke Tribunala ne može da mijenja te da komentarisanje nepravosnažnih presuda od dijela međunarodne i domaće javnosti predstavlja suprotan običaj demokratski razvijenog svijeta, u čemu Srbija ne želi da učestvuje.

“Stoga, Vlada Srbije ne želi da reaguje na sadržaj ili obrazloženje bilo koje presude. Ipak, nakon mnogo godina rada Tribunala ostaje gorak ukus zbog činjenice da oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima gotovo ni na koji način nisu kažnjeni“, naveo je Selaković.

Kako je dodao, ozbiljna i odgovorna politika koju Vlada Srbije vodi podrazumijeva i brigu o srpskom narodu u bh. entitetu Republika Srpka, te da to nije samo istorijska i bratska odgovornost, već obaveza proizašla iz Dejtonskog sporazuma.

“Nikome nećemo dozvoliti da prvostepenu presudu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnike i jasno napominjemo da ova presuda ne može da bude upotrebljena sa ciljem ugrožavanja slobode i opstanka našeg naroda u RS“, istakao je Selaković.

Kako je naveo, jasno je da srpski narod, ma gdje živio, zbog presude Karadžiću nije ni manje vrijedan, ni manje slobodarski, niti će imati manje prava da živi kao ravnopravan i uvažen u demokratski uređenom i stabilnom društvu, vodeći politiku mira i razumijevanja.

“Vlada Srbije je ponosna što je naš narod umio da prepozna i tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali istovremeno žalimo što tako nešto niko u regionu nije mogao da učini kada su u pitanju srpske žrtve“, pročitao je ministar.

Dodajući da su Srbi miroljubiv narod i da žele da gledaju u budućnost te da stvari iz prošlosti ostave u njoj gdje i pripadaju, Selaković je pročitao:

“Uprkos svim izazovima i žaljenju i razočaranju, ozbiljna i odgovorna Srbija nedvosmisleno ostaje posvećena politici života, stabilnosti i politici mira. Samo takva politika može i mora da bude naša najsnažnija karta za budućnost u kojoj sa svojim susjedima dijelimo mnogo više zajedničkog.“