Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić sa patrijarhom Irinejom razgovarao o presudi Karadžiću

vucic irinej

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u Patrijaršiji, nakon današnjeg sastanka, rekli su da su vodili razgovor o onome što se tiče srpskog naroda i njegovog jedinstva, te o političko-pravnim posljedicama presude Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, javlja Anadolu Agency.

„Razgovarali smo i o jednoj veoma savremenoj temi, pitanju Republike Srpske. To je naš narod, održavaju se dobre veze sa RS i na tome ćemo činiti i mi kao Crkva i država. U zajednici pomagaćemo jedni drugima, da se očuva ta tekovina srpskog naroda, da očuvaju svoj entitet, svoju kulturu, ime, i da sačuvaju sebe kao narod, koji pripada srpskome narodu. To je sveta dužnost i Crkve i države, na tome se radi i radiće se“, rekao je patrijarh Irinej.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jedna od tema bila i odnosi Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, te i političke i pravne posljedice prvostepene presude donijete protiv nekadašnjeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića koji je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

„Što se tiče Rebuplike Srpske, naše je da poštujemo Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet RS, i Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka RS. U skladu sa tim i zakonima koji nas obavezuju i u skladu sa Dejtonskim sporazumom, mi ćemo se ponašati i ubuduće“, rekao je Vučić.

Vanredna sjednica Vlade Srbije, koja je bila zakazana u 11,30 sati, a na kojoj se prema nezvaničnim informacijama trebalo razgovarati o presudi Radovanu Karadžiću, zbog sastanka sa patrijarhom Irinejem, koji je trajao sat i po, pomjerena je za 12,30 sati.