Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojislav Šešelj: Ne interesuju me presude Haškog tribunala

seselj

Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, povodom najave Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, da će mu presudu izreći 31. marta, rekao je da dobrovoljno neće ići u Hag, te da ga nikakve njihove presude ne interesuju, javlja Anadolu Agency.

“To mene ne interesuje, ja sam Haški tribunal ubjedljivo pobijedio. Poslije 12 godina tamnice, izbacili su me bukvalno iz ševeningenskog zatvora”, rekao je Šešelj.

Kako je saopštio Haški tribunal, presuda Vojislavu Šešelju biće izrečena 31. marta, a u odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima u Srbiji se nalaže da “preduzmu sve neophodne mjere kako bi obezbjedili prisustvo optuženog izricanju presude”.

Haški tribunal je dalo i rok vlastima u Beogradu da ga, u slučaju da postoje teškoće u sprovođenju tog naloga, o tome obavijesti do 15. marta.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 24. februara 2003., a u pritvoru je četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. U novembru 2014. godine privremeno je, zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi liječenja, pušten na slobodu do izricanja presude.