Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojska sirijskog režima ubila Majida Diranija saradnika Anadolu Agency

majid-dirani

Saradnika Anadolu Agency (AA) iz Sirije Majida Diranija ubila je vojska sirijskog režima u Darayu, predgrađu Damaska, potvrdio je korespodent agencije iz Sirije.

Prema podacima Mohammeda Mistoe, dopisnika AA iz Sirije, trenutno se vode žestoki sukobi između režimske vojske Bashara al-Assada i Slobodne sirijske vojske na istočnom i zapadnom frontu u Darayu. Misto je u trenutku kada je saznao za smrt Diranija bio u turskoj pokrajini Kilis, koja se nalazi uz samu granicu sa Sirijom.

“Nažalost, Dirani je izgubio svoj život kada ga je pogodio geler režimske tenkovske granate u petak poslijepodne, dok je pokušavao da uslika minobacače i izviđačke avione koji su letjeli iznad tog područja“, kazao je Misto.

Tokom mirovnih demonstracija protiv Assadovog režima Dirani je počeo slikati, da bi kasnije svoje fotografije objavljivao na društvenim mrežama. Od decembra prošle godine je radio kao saradnik za Anadolu Agency.

U oktobru prošle godine Salih Mahmoud Leyla, novinar Anadolu Agency i Vesim el Adil saradnik agencije su ubijeni u dva različita napada u Halepu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 400.000 Sirijaca živi u opkoljenim područjima sa slabim ili nikakvim pristupom osnovnim namirnicama neophodnim za život. Građanski rat u Siriji, kažu iz UN-a, do sada je odnio više od 250.000 života.