Predsjednik Srbije

Vučić: Dodik je nekad govorio protiv mene

dodik – vucic

Vučić govorio o protestima “Pravda za Davida”, te od odnosu sa Miloradom Dodikom

U drugom dijelu intervjua sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je objavljen na portalu Espreso, bilo je riječi i o protestima “Pravda za Davida”, te od odnosu sa Miloradom Dodikom.

Jedna od gorućih tema proteklih dana je sve ono što se dešava u Banja Luci na protestima pod nazivom “Pravda za Davida”. Kako ste vi kao čovjek, a onda i kao političar reagovali kad ste vidjeli da su uhapšeni roditelji tog momka?

– Dovodite me u situaciju da kao predsjednik Srbije komentarišem nešto što ne bi trebalo da komentarišem i nije prijatno. Nemam ni namjeru, ni želju, ni mogućnost da se mešam u rad organa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želim Republici Srpskoj stabilnost, mir i dobru budućnost. Nisam davao intervjue, ovo je jedini ozbiljan intervju koji dajem za Novu godinu i čini mi se da niko nije analizirao godinu za nama ni u Srbiji, ni u regionu i da su se svi bavili onim što je njihov fokus u posljednjih 3 ili 15 dana. Ova 2018. godina je za Srbiju bila jedna od najboljih u smislu fabrika koje smo otvarali, smanjenja nezaposlenosti, smanjenja javnog duga, privrednog rasta… Po svim parametrima, jedna od najboljih godina. Bilo bi dobro kad bi 2019. bila tako dobra kao 2018, ali to nigdje ne možete da čujete. I da opet dođemo na temu i pitanje koje ste mi postavili. Kod nas možete da čujete samo ono što nije dobro, jer i ovo što sam sad rekao niko neće ni da sluša, niti iko hoće da čita. Ako imate nekog da opsujete, da neko vas opsuje, dobro, to ljudi progutaju, mržnja, to je naša svakodnevica. Ružna riječ je jedino mjerilo nečije vrijednosti i što više opsujete, to ste bolji. Ja s tim ne mogu da se takmičim. U skladu s tim, uvjeren sam da će predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naći rešenja o porodici koja je neutješna, koja je izgubila sina i u da će u budućnosti naći spokoj i mir i znati šta se desilo s njihovim djetetom, jer strašno je teško reći nekom ko je izgubio svoje dijete da nikad neće saznati kako ga je izgubio.

Kad kažete “teško”, da li u taj korpus teških rečenica spada i ono što je Milorad Dodik rekao, da Velika Britanija kroz ovaj slučaj pokušava da ruši njega, a onda i vas? Da li je ta izjava primjerena?

– Vi mene sad pitate da analiziram izjave Milorada Dodika. Dodik je bio predsjednik Republike Srpske, pa je bio predsjednik Vlade, sad je predsjedavajući u Predsjedništvu BiH. Ne zaboravite jednu stvar oko koje smo postigli dogovor. Dodik je nekad na mitinzima govorio protiv mene. Ali kad sam postao predsjednik Vlade, mi smo napravili dogovor. Ja vas molim gospodine Stajiću, nemojte na dnevnom nivou da donosite odluke da biste dodvorili bilo kome na Tviteru, nemojte u svojoj glavi. Mi smo napravili dogovor da Srbija mora da pomaže Republici Srpskoj i Srbija je pomogla u teškom trenutku, Dodik to zna. Srbija je pomagala u izgradnji škola, bolnica, vrtića, puteva, autoputa, a mnogo toga je u planu. Mi imamo dogovor da nikad više, kao nepisano pravilo, a kao u zakon da je upisano, da nikad Republika Srbija ne ide protiv RS, niti da RS ide protiv Srbije. Molim vas da to pokušate da razumijete kao strateško opredjeljenje koje mora da izdrži mnoga iskušenja. Da ja sad ulazim u nešto, da se postavljam kao mnogo bolji, niti mogu, niti hoću. Nemam pravo da mu naređujem, ali imam pravo da ga saslušam i da ga molim i kažem mu: “Mile, dragi prijatelju, samo da bude mir”, ali da mu kažem više od toga nema smisla. Uvijek sam speman da čujem: “Aleksandre, molim te, možeš li to i to”. Takvo poštovanje koje gajiš prema Repubici Srpskoj ti ne daje mogućnost i pravo da budeš tutor, niti da tražiš nešto više od toga. Mislim da je to svakom jasno.