Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija i Rusija

Vučić: Hvala Putinu što je spriječio da Srbe proglase genocidnim narodom

vucic putin

Predsjednik Srbije zahvalio je Putinu na ordenu Aleksandra Nevskog, istakavši da srpski narod nikad neće zaboraviti da je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju kojom je “Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju mnogostrane saradnje dviju zemalja.

Prethodno su dvojica predsjednika razmenila potpisane sporazume koji se odnose na sektore energetike, željeznica, dok se jedna trećina odnosi na oblasti inovacije i digitalizacije.

Orden Aleksandra Nevskog kojim je odlikovan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je od 2010. godine dobilo 237 pojedinaca, uglavnom državljana Rusije, ali i pet stranih državnika, među kojima predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Putin je rekao da orden nosi ime Aleksandra Nevskog, velikog pokrovitelja koji se izborio za nezavisnost otadžbine.

“Sada u počastan spisak uneseno je pošteno i vaše ime. Znamo vas kao pristalicu najtjesnijih odnosa Srbije i Rusije. Zahvaljujući vašem trudu, saradnja dviju zemalja napreduje u svim sferama”, rekao je, poželivši Vučiću nove političke uspjehe.

Vučić je naveo da je za njega i Srbiju ovaj orden velika čast i odgovornost za budući njegov rad u vezi sa širenjem saradnje Srbije i Rusije te da njegova zahvalnost nije po protokolu, ona je duboka, iskrena, jer ovo odlikovanje za njega ima veliki značaj.

“Zašto sam to rekao? Zato što dobijam ovaj orden od predsjednika Rusije Vladimira Putina. Zašto sam istakao ovu činjenicu? Zato što je Putin lider od najvažnijeg značaja za Rusiju, jer je podigao Rusiju, zaštitio njeno dostojanstvo, ali i zaštitio vitalne interese srpskog naroda. Naš narod neće nikad zaboraviti šta je Putin uradio 2015. godine, kada je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju u Ujedinjenim nacijama prema kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Tada je predsjednik Putin zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti”, kazao je.

On je naveo da su odnosi dviju zemalja dobri, ali svakako postoje velike mogućnosti za proširenje saradnje.

“Ponosim se ovim ordenom… Srbija je uspješno čuvala svoju vojnu neutralnost, suverenitet i teritorijalni integritet i ovo priznanje za nas znači da smo sačuvali Srbiju kao slobodnu državu”, naveo je, zahvalivši Putinu što razumije složen položaj Srbije.

Putin: Rusija je zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je  kako je Rusija kao i Srbija zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran.

Naglasio je kako Rusija podržava obostrano prihvatljivo rješenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

– Rusija je kao i Srbija zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rješenja na osnovu Rezolucije 1244 – rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istaknuo je kako Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi Kosova jer koraci, kako kaže, koje je poduzimala Priština u posljednje vrijeme mogu dovesti do destabilizacije Balkana, prenose srbijanski mediji.

Putin je također izrazio očekivanje da će se do kraja godine potpisati sporazum između Srbije i Euroazijske unije.