Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbijanski predsjednik

Vučić kaže da se “apsolutno oko ničega nije složio sa Kurtijem”

vucic

Vučić je kazao da se “apsolutno oko ničega nije složio sa Kurtijem”

Naredna runda dijaloga na najvišem političkom nivou između Srbije i Kosova biće održana u julu, potvrdio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić na kraju sastanka u Briselu 15. juna, kojem je prisustvovao i premijer Kosova Albin Kurti.

Posrednici u razgovoru bili su šef evropske diplomatije Josep Borrell i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Vučić je kazao da se “apsolutno oko ničega nije složio sa Kurtijem”.

“Oni [delegacija Kosova] su došli da se dogovore ni o čemu, apsolutno o ni o čemu”, rekao je Vučić novinarima poslije sastanka sa Kurtijem.

Aleksandar Vučić je ovaj susret ocijenio kao drugačiji.

“Ne žele [delegacija Kosova] uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo, tražili su da pod hitno kažemo kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Treće, nazivaju incidentima i provokacijom to što Srbi žele da prisustvuju liturgijama u crkvama na Kosovu, pošto je zemljište tim crkvama dato u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića”, rekao je Vučić.

Prema riječima Vučića, govorilo se i o potrazi za nestalima tokom rata na Kosovu, ali, kako on tvrdi, kosovska strana je izrazila nezadovoljstvo što je na čelu srpske Komisije za nestale Veljko Odalović, član Socijalističke partije Srbije koju je 90-ih vodio tadašnji šef države Slobodan Milošević.