Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Srbije

Vučić: Niko u regionu ne može da se poredi s našom vojskom

vucic333

Vučić je najavio da će u 2019. godini moći da se vide velika ulaganja u Vojsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko u regionu po snazi ne može da se poredi s Vojskom Srbije.

Vučić je na poligonu “Pasuljanske livade” kazao da u regionu samo Rumunija ima veću vojsku od Srbije.

“Mi i Mađari smo tu negdje, a svi ostali su daleko, daleko iza. Naravno Grčka ima ogromnu vojsku, to nisu uporedive cifre, ali sve ovo drugo i prostor bivše Jugoslavije… Mi dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja”, kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Nedostatak ljudi

On je rekao da je problem Vojske Srbije nedostatak ljudi i ukazao na to da je najveći broj pripadnika vojske sa juga Srbije.

Vučić je, poslije vježbe na “Pasuljanskim livadama” u okviru združene vojne vježbe “Vijek pobjednika 1918-2018”, kazao da je zadovoljan kako je vježba izvedena, da je sve “izvanredno izvedeno, osim dvije rakete koje su ‘dale otkaz’, sve ostale su pogodile svoj cilj”.

“Mnogo sam sretan, kada je drhtala zemlja, kada su svih osam migova nadlijetali… Jedna bomba je teška 250 kilograma, treslo se pola brda čini mi se, to je da uništi sve”, rekao je Vučić.

On je najavio da će u 2019. godini moći da se vide velika ulaganja u Vojsku.

100 tenkova

“Kada sam postao ministar odbrane imali smo jednu neispravnu letjelicu, MIG 29, a danas imamo osam ‘dvadeset devetki’ koje su letjele, imamo ih 10 ukupno, vidjeli ste tenkove, najviše do sada, 100 tenkova učestvuje u čitavoj vježbi, vidjeće ih Sremci, Banaćani”, rekao je Vučić.

On je pohvalio izviđače i dodao da su uspjeli tako da se sakriju, da ih sa 10 metara niko nije vidio.

“Mi imamo mnogo tenkova, tenkovska smo velesila po broju, nismo imali ni 30- 40 koji su suštinski radili, nisu neki imali akomulatore, ali najveći problem je uvijek bio sa posadama. Imali smo maksimalno 65 posada, a danas imate 100 posada iz aktivnog sastava, to pokazuje ozbiljnu snagu”, zaključio je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje u narednoj godini od Rusije nova oklopna vozila, modernija, i još 30 tenkova, a od Kine prve bespilotne letjelice vrijedne oko 30 miliona eura.