Predsjednik Srbije

Vučić o novim mjerama: Skupo nas je koštala ona subota prijepodne

vucic

Vučić je rekao i da ne isključuje mogućnost uvođenja karantina za Beograd, koji je i najveće žarište koronavirusa

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da bi vanredno stanje u Srbiji zbog pandemije koronavirusa moglo biti ukinuto u roku od mjesec dana, ali je u međuvremenu najavio policijski sat tokom cijelog vikenda u Beogradu i Nišu.

Vučić je u emisiji “Upitnik” Radiotelevizije Srbije (RTS) u utorak navečer rekao da će policijski sat “sasvim izvjesno” ovog vikenda biti uveden od petka do ponedjeljka ujutro, te da će takva odluka važiti za Beograd, kao najveće žariše koronavirusa u Srbiji, te za Niš.

“Najvjerovatnije će to biti od ovog petka, vidjet ćemo od kada, jer nas je ona subota prijepodne skupo koštala”, rekao je Vučić, aludirajući da su brojni građani dva vikenda ranije iskoristili lijepo vrijeme i proveli cijeli dana vani.

Srbija je bila uvela policijski sat od 17 do pet ujutro, a potom je i dodatno postrožila tu mjeru ograničavajući kretanje od subote u 13 sati do ponedjeljka u pet ujutro.

Vučić je rekao i da ne isključuje mogućnost uvođenja karantina za Beograd, koji je i najveće žarište koronavirusa, naglasivši kako za mjeru 24-satnog policijskog sata “ne mora ići upozorenje 48 sati ranije”, kako se nedavno moglo čuti.

Predsjednik Srbije poručio je kako zbog epidemiološke situacije s koronavirusom neće biti moguće da porodice provedu zajedno uskrsne praznike, navodeći da se sa stručnjacima o potrebi restriktivnijih mjera konsultuje na dnevnoj razini.

“Sve te mjere donosimo kako bismo spriječili da imamo više mrtvih. Ako je neko uznemiren – žao mi je, ali je prioritet život svakog čovjeka”, naglasio je Vučić, prenosi Hina.

On je napomenuo da su dva vojnika, koji su sudjelovali u trijaži povratnika na granici u teškom stanju, a da su dvojica policajaca preminula.

Srbija trenutno ima 2447 registriranih slučajeva zaraze i 61 smrtni slučaj.

Od ukupnog broja zaraženih na liječenju u bolnicama je 1.349 osoba, a na respiratorima ih je 108.

Najveći problem je popunjenost bolnica, rekao je Vučič, i istaknuo da su Infektivna klinika i pulmologija pod najtežim udarom, te da je još jedna Covid bolnica – beogradski KBC “Dragiša Mišović”, također “gotovo puna”.

“Nije moguće sačuvati sve bolnice od ulaska koronavirusa”, konstatirao je Vučić i pozvao građane koji osjećaju simptome zaraze da se jave, kako bi liječnici pacijente s lakšom kliničkom slikom uputili u privremenu bolnicu na beogradski velesajam, da bi se izbjegla teža stanja.

Imamo 108 ljudi na respiratorima, ali očekujte i za nekoliko dana rezultate od prije dvije sedmice kada su se svi šetali, rekao je Vučić.

On je naglasio kako i sam spada u ugroženu grupu jer je srčani bolesnik i ima visok pritisak, istaknuvši da nosi masku i rukavice, ali nije odgovorio na pitanje je li se testirao.

Vučić je istaknuo da “nijedan respirator iz EU nije stigao”, ali je rekao da je Unija dala novac kojim su plaćeni letovi za transport respiratora iz Kine, te da je odobrena prenamjena IPA fondova.

Vućić je naglasio da je Srbiji u vrijeme pandemije ipak najviše pomogla Kina.

On je poručio da “nije vrijeme za popuštanje i opuštanje”, ali je rekao kako vidi svjetlo na kraju tunela.

“I to će svjetlo biti sve bliže svakim danom”, rekao je Vučić, napomenuvši da se neće žuriti s ukidanjem mjera kako to čine neke zemlje.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Srbiji 6. marta, a vanredno stanje uvedeno je 15. marta, uz mogućnost da traje 90 dana.