Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Regulatorno tijelo za elektronske medije

Vučić objavio novi predizborni spot: “Zloupotrijebio je dijete”

vucic-spot

Razgovor Aleksandra Vučića i djevojčice, kojoj želi da “vrati oca iz Njemačke”, dio je predizbornog spota Srpske napredne strane pod sloganom “Za našu decu”

Članica Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije Judita Popović navela je da je u spotu Srpske napredne stranke došlo do zloupotrebe djeteta i da bi REM o tome trebalo da raspravlja.

Ona je navela da nije gledala spot, ali da ako se dijete pojavljuje u njemu i razgovara sa predsjednikom SNS, koji joj govori da ima plan da joj vrati oca iz Njemačke, jasno je da je došlo do zloupotrebe.

“Djeca ne smiju da se koriste u reklamne svrhe, a naročito ne u političko-progandne. Protiv toga sam uvijek”, kaže za Nova.rs Popović.

Zabranu spota SNS-a, u kome se pojavljuje maloljetna djevojčica, tražili su Stranka slobode i pravde i pokret Jedan od pet miliona, a Popović navodi da ne zna da li je taj zahtjev stigao u REM.

“Inicijativu mogu sami da pokrenu članovi REM-a, ne samo da mogu, nego je to njihova dužnost”, ističe Popović.

Inače, u članu 24 Pravilnika Regulatornog tijela za elektronske medije o zaštiti prava maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga navodi se da je “zabranjeno koristiti učešće maloljetnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće”. TV N1 je saopštila da će uputiti zvaničan zahtjev REM-u da ga jasno protumači.

Razgovor Aleksandra Vučića i djevojčice, kojoj želi da “vrati oca iz Njemačke”, dio je predizbornog spota Srpske napredne strane pod sloganom “Za našu decu”. Predstavnici SSP i Jedan od pet miliona tražili su njegovu zabranu, a prema ocjeni SSP na spot je “najgrublje kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Kodeksa o zaštiti djece od političkih zloupotreba i nezabilježen je u istoriji predizbornih kampanja u savremenom svijetu”.

Vučić je izjavio da će poštovati odluku nadležnih organa, ako takva odluka bude donijeta.

“Oni su imali djecu u svim spotovima. Mogu da vam izlistam spotove i Đilasa i Tadića i drugih. Potrebno je da samo da imate saglasnost roditelja. Mi ćemo svakako poštovati odluku nadležnih”, naveo je on i dodao da u spotu nema ružne riječi, niti bilo čega spornog.