Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Vučić pisao evropskim čelnicima zbog Kosova i rezolucije o genocidu u Srebrenici

vučić o republici srpskoj
FOTO: Pixsell/ Arhiva

Vučić je u četvrtak navečer nakon sastanka s političkim vodstvom Republike Srpske (RS) rekao da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama “od Turske do Njemačke” u vezi rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, ocijenivši da su “šanse za uspjeh male”, ali da će se boriti za svaki glas u UN-u

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je pisao čelnicima u Evropi, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i drugima u povodu najava o prijemu Kosova u Vijeće Evrope, saopćio je srbijanski ministar finansija Siniša Mali.

Mali je kazao kako je Srbija trenutno izložena pritiscima koji su uzrokovani problemima u regiji, odnosno Bosni i Hercegovini, zatim situacijom na Kosovu, pitanjem sankcija protiv Ruske Federacije, te rezolucijom Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici.

Vučić je u četvrtak navečer nakon sastanka s političkim vodstvom Republike Srpske (RS) rekao da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama “od Turske do Njemačke” u vezi rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, ocijenivši da su “šanse za uspjeh male”, ali da će se boriti za svaki glas u UN-u.

“Ekonomski smo jaki i ja sam veliki optimist, ali pritisci kojima je Srbija trenutno izložena ruše taj optimizam. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zabrinutiji nego ikad, a razlozi za to su objektivni i leže u tim pritiscima”, rekao je Mali te dodao kako će dati sve od sebe kako bi pronašli rješenje.

Mali je istaknuo da su razlozi za zabrinutost objektivni te dodao da predstoje izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji i SAD-u te da je sada pritisak da se sve završi ako je moguće prije tih izbora, prenosi Tanjug.

Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi 2. maja razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin što je izazvalo nezadovoljstvo Vučića i predsjednika RS-a Milorada Dodika koji negiraju da je je u Srebrenici počinjen genocid.

Vučić drži da bi usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici moglo nanijeti veliku štetu regiji, a napose BiH a predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će donijeti odluke protiv najavljene rezolucije.