Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CNN Business

Elon Musk objavio kada dolazi Tesla robotaksi

elon musk
Foto: Stephane Lemouton / Bestimage/BESTIMAGE/Pixsell

Podsjetimo, Tesla je u aprilu 2019. godine objavila kako će robotaksi vozila biti dostupna 2020. godine

U Americi se zahuktala utrka triju giganata u implementaciji sistema autonomnog upravljanja i njegovoj komercijalizaciji.

Ford je odlučio svoje apetite smanjiti s nivoa 4 na nivo 2/3 po pitanju autonomnog upravljanja uz gašenje Argo AI, dok se GM još oporavlja od neugodnosti s Cruiseom. Elon Musk pak ne posustaje i baca svima rukavicu uz najavu kako će uskoro biti predstavljen Tesla Robotaksi. 

Prema njegovoj objavi na platformi X dogodit će se to 8. avgusta. Drugih informacija nema, ali je lako prisjetiti se Muskovih obećanja kako će Tesla napraviti automobil bez kontrola za upravljanje.

Također, Musk je obećao kako će svakom novog nadogradnjom Teslini automobili biti bliže cilju, a to je da postanu potpuno autonomna vozila, pa i taksiji koji će vlasnicima donositi dodatnu zaradu, piše CNN Business

Podsjetimo, Tesla je u aprilu 2019. godine objavila kako će robotaksi vozila biti dostupna 2020. godine. Predviđali su kako će imati rok trajanja 11 godina i moći prevaliti milion milja (1.6 miliona kilometara). Prevedeno, vlasniku bi takav automobil donosio godišnju zaradu od 30.000 USD.