Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vučić: Pred Srbijom dvije opcije za rješenje kosovskog problema

vucic1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dvije opcije kada je pitanju rješenje kosovskog problema, ali da je realniji prijedlog očuvanje zamrznutog konflikta.

– Najveći broj sudionika unutarnjeg dijaloga o Kosovu zalagao se za očuvanje statusa quo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike – rekao je Vučić na početku okruglog stola u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu u Palači Srbija.

On je kazao da je sam protivnik takvog rešenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana, prenosi N1.

Vučić je najavio da će, kada bude predstavljao platformu za rešenje problema Kosova i Metohije, pokušati da se rješenje zasniva na potrebama Srbije i opstanku Srbije u budućnosti, a ne na tome “koliko volimo vlastitu prošlost”.

– To rešenje neće biti gaženje Srbije. Ako ga hoće neka ga prihvate, ako ne, onda će možda neka nova elita moći prihvatiti i ono što mi danas u stanju nismo da učinimo – rekao je Vučić.

On je rekao da Evropska unija, prije svega, treba razumjeti da Srbija ne može prihvatiti da sve izgubi i bude gažena, a da druga strana dobije sve.

Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kom formatu.

– Kada ispunite sve što je potpisano bit ćemo spremni nastaviti razgovore – poručio je Vučić.

On je rekao da je cilj albanske strane da pod svaku cijenu osvoji sjever Kosova.