Globus

Srbija

Vučić pred TV kamerama primio treću dozu vakcine

07/11/2021

Srbija je dosad vakcinisala više od tri miliona stanovnika, a izvještaji ljekara s covid odjela pokazuju da je u petom valu koronavirusa iznimno visok postotak nevakcinisanih pacijenata koji dospiju na intenzivnu njegu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju je primio treću dozu kineske vakcine Sinopharm protiv covida-19 i ponovio apel za vakcinaciju, ocijenivši kako je država pogriješila što je besplatno u bolnicama liječila i vakcinisane i nevakcinisane građane.

Vučić je u direktnom TV-prijenosu, pred kamerama nekoliko televizija s nacionalnom frekvencijom, rekao kako preuzima dio krivnje što država nije “na vrijeme” imala “najpametnija rješenja” u borbi za suzbijanje epidemije.

Srbija je dosad vakcinisala više od tri miliona stanovnika, a izvještaji ljekara s covid odjela pokazuju da je u petom valu koronavirusa iznimno visok postotak nevakcinisanih pacijenata koji dospiju na intenzivnu njegu, prenosi Hina.

“Mogli smo, a da ne bude suprotno Ustavu, besplatno liječiti vakcinsane, a nevakcinisane besplatno, ali samo do razine uplaćenih godišnjih zdravstvenih doprinosa, a da ostalo bude plaćeno. To bi bilo apsolutno fer”, rekao je Vučić novinarima.

Naglasivši kako se toga “nažalost nije na vrijeme sjetio” jer se “suviše vjerovalo u savjest i odgovornost ljudi”, Vučić je naveo da su zdravstveni doprinosi na godišnjoj razini u prosjeku 500 do 550 eura, ustvrdivši kako je to “nešto manje od troškova jednog dana bolničkog liječenja”.

“Da smo to učinili imali bismo bolje rezultate u vakcinaciji”, rekao je srbijanski predsjednik i ponovio apel građanima da se vakcinišu.

Srbija, prema podacima ministarstva zdravlja, ima službeno potvrđenih 1.179.137 zaraza od prvog slučaja registriranog 6. marta prošle godine, i prijavljeno je 10.336 smrtnih ishoda covida-19.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.