Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik srbije

Vučić se obratio Vijeću sigurnosti UN-a

aleksandar-vucic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

– Argumentacija predstavnika Mehanizma jeste da Srbija ima obavezu da izruči državljane Srbije Mehanizmu bez obzira na prirodu optužbe. To je teško provesti u djelu. Tu se radi o kršenju međunarodnog prava. Rečeno je da Srbija ignoriše svoje obaveze. Upravo je suprotno – naglasio je Vučić.

Istakao je da krivično gonjenje Petra Jojića i Vjerice Radete treba da se prebaci na pravosudne organe Srbije.

– Srbija želi i već je u više navrata izrazila spremnost da preuzme krivično gonjenje Radete i Jojića i molimo Mehanizam da prebaci ovaj slučaj Srbiji. Srbija je do sada izručila sve osobe koje je tužio Ured tužioca – podsjetio je Vučić.

Šta je sa zločinima u Hrvatskoj i Kosovu, pitao je Vučić.

– Šta je sa počinjenim krivičnim djelima nad Srbima u BiH, Hrvatskoj, na Kosovu? Mi osuđujemo sva krivična djela gdje god da su počinjena. Najčešće su Srbi optuženi. Mi osuđujemo zločine počinjene u Srebrenici. Mi pozdravljamo rad Mehanizma. Najčešće se dešava da se suđenja vode protiv Srba – kazao je Vučić.

Imamo već nekoliko kazni doživotnog zatvora, rekao je Vučić.

– Tužioci haškog tribunala su optužili Orića, Haradinaja i Gotovinu i svi su prvostepenom presudom, izuzev Haradinaja bili osuđeni. Orić i Gotovina su prvostepenom presudom osuđeni, da bi ih Žalbeno vijeće oslobodilo – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija želi dobre odnose sa susjedima.

– Želimo gledati u budućnost a ne u prošlost. Borit ćemo se za zajedničku budućnost – rekao je Vučić.