Predsjednik Srbije

Vučić se oglasio nakon deportovanja Đokovića: Nemojte da lažete!

Vučić je naglasio da oni koji su odlučivali nisu imali nikakvih principa, nego su Đokovića 11 dana maltretirali

Australija misli da je ponizila Novaka Đokovića, a ponizila je sebe, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom odluke australijskog suda da Đoković bude deportovan.

Vučić je naglasio da oni koji su odlučivali nisu imali nikakvih principa, nego su Đokovića 11 dana maltretirali.

“Da su rekli da nevakcinisani ne mogu da dođu, on ne bi ni došao, ali u Orvelovskim predstavama sve je moguće”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je naveo da je samo suđenje bila farsa sa gomilom laži.

“Tužilac laže! Proces je bio besmislen. Rekli su da je ispod 50 odsto vakcinisano u Srbiji. Nemojte da lažete! Taj broj je 58 odsto. To je mnogo više nego u brojim zemljama EU”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija na drugačiji način dočekati australijske atletičare koji će doći u Beograd već u martu.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić naglasio je da je u slučaju Đoković politička volja uzela potpunu dominaciju nad pravnom regulativom i sportom.

“Nije došao sam nego je dobio vizu. Tako se ne odnosi prema bilo kome, a pogotovo ne prema svjetskom gigantu”, rekao je Dačić.

On je naveo da je Đoković nosilac diplomatskog pasoša Srbije, te da je Australija i to morala da ima u vidu.

“On je žrtva unutrašnje političke borbe u Australiji, a ako se tako gleda i moralni pobjednik”, poručio je Dačić.

Federalni sud Australije odbacio je žalbu najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića na ukidanje vize, što znači da mu slijedi deportacija iz Australije i da neće moći da učestvuje na prvom grend slemu sezone koji počinje sutra i na kojem je trebalo da brani titulu.

Po dolasku u Australiju granične vlasti su ukinule vizu Đokoviću, koji je šest dana proveo u imigracionom pritvoru, prije nego što je sudija Anthony Kelly poništio tu odluku i dozvolio mu da se nesmetano priprema za Australian Open.

Međutim, ministar za imigraciona pitanja Australije Alex Hawke je nakon toga odlučio da poništi vizu srpskog tenisera, uz obrazloženje da njegovo prisustvo može da izazove protivljenje vakcinaciji protiv covida 19 u Australiji.

Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na odluku ministra i slučaj se ponovo našao pred sudom Viktorije, kod sudije Kellyja, koji je predmet prebacio na Federalni sud.