miloš vučević

Vučić se povukao s čela SNS-a, objavljeno ko je njegov nasljednik

aleksandar vucic
Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL
Aleksandar Vučić

Informacija o Vučeviću iz perioda prije SNS-a nema mnogo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povukao se jučer s čela Srpske napredne stranke i za novog predsjednika predložio aktuelnog ministra odbrane Miloša Vučevića.

Miloš Vučević potvrdio je da je izabran za predsjednika Srpske napredne stranke.

Vučević je nakon sjednice skupštine SNS u Kragujevcu najavio je da će stranka uzeti učešće u formiranju Narodnog pokreta za državu.

“SNS je podržala prijedlog dosadašnjeg predsjednika stranke i predsjednika države (Aleksandra Vučića) da uzmemo učešće u formiranje Narodnog pokreta i mislim da ćete mnogo konkretnije moći da vidite krajem juna, po tom pitanje“, rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, očekuje da će 24. juna biti birano novo rukovodstvo stranke.

„Onda bismo se, vjerujem, već krajem juna priključili u veliki, patriotski narodni pokret. Pokret koji razumijemo kao poziv i jačanje tog političkog fronta za odbranu naše otadžbine u vrlo teškim vremenima“, naveo je Vučević.

On je zahvalio Vučiću na podršci za njegovu kandidaturu za predsjednika SNS-a, navodeći da „otvaraju novo poglavlje u svojoj knjizi“.

„Naša poliika se neće mijenjati. Mi ostajemo stranka koja jeste motor razvoja naše otadžbine, ali i stranka koja čuva, njeguje tradicionalne vrijednosti srpskog naroda, svih građana Srbije“, rekao je Vučević.

Istakao je da će SNS biti najpouzdaniji partner predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Šesta Skupština SNS-a održana je danas u hali SBB Jezero u Kragujevcu, ali je u petak, pod okriljem noći, cijela dvorana rebrendirana i gdje god se nalazio naziv generalnog sponzora SBB-a, sve je promijenjeno u A. Vučić i SNS.

Informacija o Vučeviću iz perioda prije SNS-a nema mnogo. Javnosti tek postaje vidljiv nakon što pristupa Srpskoj naprednoj stranci 2008. godine i kada postaje predsjednik Gradskog odbora SNS-a 2011. godine.

Rođen je 1974. u Novom Sadu. U službenoj biografiji navodi da je Osnovnu školu „Vasa Stajić“ završio u rodnom gradu, a Gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine. Ističe da se do 2012. bavio pravnim poslom u porodičnom advokatskom uredu.

Član Srpske napredne stranke je od 2008. godine. Za predsjednika Gradskog odbora SNS-a izabran 2011. Potpredsjednik SNS-a postao je 2016., a potom je na tu funkciju izabran i u studenom 2021.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je 2012. godine nakon čega se prestaje baviti advokatskim poslom. Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u povijesti grada. Potpredsjednik Srpske napredne stranke postaje 2021. godine.

Agenciji za borbu protiv korupcije Miloš Vučević je promjene u imovini posljednji put prijavio u oktobru 2017. godine. Kako se navodi u njegovoj imovinskoj kartici, posjeduje jedan četverosoban stan, jedan dvosoban, kao i garažu, navodi N1.

Jedina plaća koju je prijavio Agenciji je ona gradonačelnička od 92.000 dinara (oko 785 eura). Plata mu je znatno niža nego u oktobru 2012. godine, kada je prijavio Agenciji da kao gradonačelnik Novog Sada mjesečno iz budžeta prima 150.000 dinara (oko 1.280 eura).

Međutim, Vučevićevom imovinom se dosta opširnije bavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK. Tako je otkriveno da su, osim dva stana koja se vode na njegovo ime, na ime njegovog oca, majke i sestre upisana još tri stana. Prema procjeni KRIK-a, na Vučevića i njegovu porodicu vode se nekretnine čija je vrijednost najmanje 557.000 eura.

KRIK je otkrio i to da je Vučevića punica vlasnica stana od 95 kvadratnih metara, kao i garaže, u istoj zgradi u kojoj Vučević posjeduje četverosoban stan od 86 kvadratnih metara.