Globus

Predsjednik Srbije

Vučić zbog protesta ulazio na RTS na sporedan ulaz: To je fašizam

06/11/2019

Tri su studentice namjeravale stati na svaki od tri ulaza u RTS i čekati Vučića kako bi mu postavile pitanja koja mu „ne postavljaju u namještenim intervjuima“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić morao je u utorak navečer ući na sporedan ulaz u zgradu RTV Srbije, ispred koje se okupilo dvjestotinjak demonstranata navodeći da protestuju zbog vladine kontrole medija.

No nakon pojave Vučićevih pristaša došlo je do naguravanja i fizičkog sukobljavanja, zbog čega je opozicioni Savez za Srbiju (SZS) u srijedu optužio srbijanskog predsjednika da je “suspendirao državu”, prenosi Hina.

Dio demonstranata okupljenih u inicijativi “1 od 5 miliona” okupio se ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS), na kojoj je gostovao srbijanski predsjednik, navodeći da žele Vučiću “postaviti neka pitanja koja RTS neće postaviti” aludirajući na neslobodu medija. No pred zgradom televizije ubrzo se pojavilo i 30-ak Vučićevih pristaša koji su krenuli na demonstrante, pri čemu je došlo i do fizičkog sukobljavanja.

Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) optužio je u srijedu predsjednika Vučića da je „suspendirao državu“ i njene institucije jer je tokom protesta ispred zgrade RTS-a, kako navode, „izveo plaćene kriminalne grupe i parapolicijske formacije“.


Savez u saopćenju navodi da je Vučić, uoči svog intervjua za RTS, na najavljenu akciju studenata beogradskog sveučilišta nazvanu „Pitajte Vučića ono što RTS neće“ odgovorio „suspenzijom zakona, institucija i same države“.

Također ističe da je studentska akcija u svim medijima pod Vučićevom kontrolom proglašena „ugrožavanjem sigurnosti predsjednika“, „najavom atentata“, „pozivom na linč predsjednika“ i „nadolazećim fašizmom“.

„Vučić je na ulice Beograda izveo plaćene kriminalne grupe i parapolicijske formacije koje su formirale kordon sa svih strana zgrade RTS“, blokirale ulaze u RTS i, kako navodi SZS, odbijajući pokazati službene iskaznice, “sprečavali građane da se slobodno kreću, a medije da izvještavaju s lica mjesta” te su fizički napali i tukli demonstranti.

Savez je upozorio građane Srbije i međunarodnu javnost kako ti Vučićevi postupci „jasno ukazuju na njegovu spremnost da izazove sukobe između građana i njegovih paramilitarnih privatnih falangi, od kojih će se građani biti prinuđeni braniti“.

Udruga „Jedan od pet miliona“, koja već 11 mjeseci, uz povremeno sudjelovanje opozicionih stranaka, organizira protestne šetnje protiv vlasti Aleksandra Vučića, pozvala je u utorak navečer na protest ispred RTS-a, uoči najavljenog Vučićeva intervjua u emisiji „Upitnik“.

Tri su studentice namjeravale stati na svaki od tri ulaza u RTS i čekati Vučića kako bi mu postavile pitanja koja mu „ne postavljaju u namještenim intervjuima“.

Taj performans podržalo je i nekoliko čelnika opozicionog Saveza za Srbiju, ali ga je blokadom dva ulaza u RTS spriječila grupa ljudi za koje SZS tvrdi da su pripadnici Vučićeve „privatne paramilitarne falange“.

Vučić je u intervjuu za RTS optužio demonstrante da su organizirali „protuzakonit skup“, ustvrdivši kako je spreman odgovoriti na svako pitanje, ali drži da nije rješenje nekome ograničiti kretanje i da su to maniri „ideologije fašizma“.

„To je fašizam“, poručio je Vučić, naglasivši kako se protiv njega „teško boriti“ i da mu je „savjest čista“.

Na optužbe da je otac ministra policije Nebojše Stefanovića umiješan u trgovinu oružjem, Vučić je kazao da su to izmišljene afere poručio da su i on i Stefanović spremni podvrgnuti se detektoru laži, a da će ministar Stefanović i njegov otac, ako su prekršili zakon, odgovarati pred licem pravde.

Vučić je najavio da će se u dogledno vrijeme povući iz politike, ali da ga oporba nikad neće pobijediti na izborima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.