Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kosovo

Vučićev čovjek preuzeo odgovornost za teroristički napad u Banjskoj, NATO se oglasio

vucic radoicic
FOTO: Društvene mreže
Aleksandar Vučić i Milan Radoičić

U pismu Radoičić tvrdi da “nikoga nije obavještavao iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova”

NATO je u petak saopćio da je odobrio dodatne snage zbog rasta tenzija na sjeveru Kosova. Pozvao je “sve strane na hitnu deeskalaciju”.

Poslije sastanka NATO-a u petak na kojem se razgovaralo o situaciji na Kosovu, saveznici su izrazili duboku zabrinutost zbog rasta tenzija na sjeveru Kosova. Navodi se to u saopćenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

“Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Sjevernoatlantsko vijeće je u četvrtak odobrilo dodatne snage za rješavanje trenutne situacije”, navodi se u saopćenju. No, ne precizira se koliko dodatnih snaga je odobreno.

Službeni Beograd za to vrijeme negira umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska. Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Radoičić skida odgovornost sa šefova?!

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji slovi za Vučićevog ključnog čovjeka na sjeveru Kosova, a kojeg kosovske vlasti smatraju organizatorom oružanog napada na policiju u Banjskoj, u petak je preuzeo odgovornost za taj napad. Saopćio je to njegov advokat Goran Petronijević. Petronijević je na press konferenciji pročitao njegovo pismo za javnost.

U pismu Radoičić tvrdi da “nikoga nije obavještavao iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova”. Tvrdi da od njih nije imao “bilo kakvu pomoć” u organiziranju napada. Vlasti u Prištini je optužio za nelegalnu okupaciju Kosova.

Ovaj potez Radoičića mnogi su vidjeli kao “pranje od odgovornosti” Aleksandra Vučića i beogradskih vlasti za teroristički akt koji se desio prije nekoliko dana. U brzoj reakciji kosovske policije, ubijena su četvorica napadača, a dvojica uhapšena. Ostali su pobjegli s Kosova, pretpostavlja se u Srbiju.

Danas je odjeknula vijest da je Vučić u intervjuu za špansku nacionalnu televiziju TV Espanjola izjavio da je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić podnio ostavku na tu funkciju.

Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi se također na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije. Dovodi se i u vezu s ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

“Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka…”

Donosimo sadržaj Radočićevog pisma:

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obavještavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sjever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen”, stoji u pismu.

“Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda. A, ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga. Ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć. Jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru“, pročitao je advokat iz saopštenja Milana Radoičića, a zatim nastavio:

„Zbog povinovanja političkim razlozima, smirivanja situacije, više puta smo se povlačili. Jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprinijeti deeskalaciji, a da će KFOR preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost. Kao rezultat toga, iz dana u dan su se povećavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirala sjever Kosova. Jednostavno, sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života. Već su pojačane brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin. Jer su KiM moja zemlja, moja kuća, sastavni dio Republike Srbije“, pročitao je advokat.

Slučajno ubili policajca?!

Zato su, kako je pročitao punomoćnik, “bili primorani da pokušaju da zaustave progon srpskog naroda“ i „skrenu pažnju prištinskom režimu i međunarodoj zajednici, da ovakav Kurtijer teror srpski narod neće trpiti“.

„Do stradanja policajca došlo je slučajno, nakon čega je počeo žesto okršaj sa obje strane u kom su poginula naša trojica drugova, heroja, koji su život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije, njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena“, pročitao je Petronijević.

Radoičić je u svom obraćanju naveo i da je spreman da odgovori na pozive srpskih pravosudnih organa, a njegov punomoćnik je demantovao da je povrijeđen.

Vučić: Radoičić neće da bježi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je izjavu sada odlazećeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića vidio u, kako je naveo, skraćenoj verziji.

Predsjednik Srbije je naveo da će Milan Radoičić morati da se odazove pozivu državnih organa.

„Siguran sam da organi moraju da postavljaju pitanja, da li će tužilac da ga goni to nije pitanje za mene. Prvo ide po proceduri, to je ono što znam. Ako je neko mislio da će on da bježi, neće. Znam sigurno da policija mora na osnovu medijskih izvještaja da prikupi informacije“, rekao je Vučić.

„On se time ponosi, ne mislim da neko ima pravo nekoga da ubije, moraće neka pitanja da se postave, možda nije učestvovao u tom djelu, to je pitanje za tužilaštvo. Znam da policija mora da prikupi informacije, pa dolazi tužilac koji donosi odluku“, dodao je predsjednik Srbije.