Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO: Bogate države da ne nude treću dozu vakcine do kraja godine

Sada je vrijeme za istinsko vodstvo, a ne za prazna obećanja, poručio je Ghebreyesus

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u srijedu bogate države s velikim zalihama vakcina protiv koronavirusa da se suzdrže od nuđenja treće doze do kraja godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Čelnik WHO-a rekao je da je prije mjesec dana pozvao na moratorij do kraja septembra ili kasnije, kako bi se dao prioritet vakcinaciji najugroženijih ljudi u svijetu koji tek trebaju primiti prvu dozu.

“Od tada se globalno stanje malo promijenilo. Stoga danas pozivam na produženje moratorija barem do kraja godine kako bi se svakoj zemlji omogućilo da vakciniše najmanje 40 posto svog stanovništva”, rekao je prvi čovjek WHO-a.

Ghebreyesus je dodao da je bio zaprepašten komentarima farmaceutskih kompanija koje kažu da su zalihe vakcina dovoljno velike da omoguće i davanje treće doze i vakcinaciju u državama kojima su hitno potrebne vakcine, ali se suočavaju s nedostatkom.

Kazao je da su 20 vodećih svjetskih ekonomija, kao najveći svjetski proizvođači, potrošači i donatori vakcina, ključne kada je u pitanju jednaka rasprostranjenost vakcinacije i okončanje pandemije COVID-19.

“Sada je vrijeme za istinsko vodstvo, a ne za prazna obećanja”, poručio je Ghebreyesus.

Globalni savez za vakcine i imunizaciju COVAX saopštio je u srijedu da će ove godine biti u mogućnosti obezbijediti vakcine samo za 20 posto stanovništva siromašnih država.