Globus

svjetska zdravstvena organizacija

WHO pozvao na oprez prilikom ublažavanja restriktivnih mjera

06/04/2020

Države bi trebale da imaju sisteme za otkrivanje novih slučajeva, praćenje kontakata, zadržavanje sumnjivih slučajeva u karantinu i opsežno testiranje na bolest

Doktor Mike Ryan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije rekao je da zemlje koje žele ublažiti restriktivne mjere moraju to da rade korak po korak, a ne da ukinu sva ograničenja odjednom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ryan je u ponedjeljak rekao da restriktivne mjere koje se primjenjuju u mnogim zemljama uključuju zatvaranje škola, radnih mjesta i društvenih okupljanja na javnim površinama i u parkovima.

“Vjerojatno bi bila loša ideja ukinuti sve mjere ograničenja odjednom“, rekao je Ryan, napominjući da se zemlje ne bi trebale odlučiti na tranziciju bez postojanja plana za zadržavanje širenja COVID-19 do nivoa kojim se može upravljati:

“Izolacija gura bolest prema dole. Jednom kada ukinete izolaciju, morate imati alternativnu metodu za suzbijanje infekcije.“

Ryan je pojasnio da bi države trebale da imaju sisteme za otkrivanje novih slučajeva, praćenje kontakata, zadržavanje sumnjivih slučajeva u karantinu i opsežno testiranje na bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 73.700 ljudi, a potvrđeno je preko 1.320.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 275.000 ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.