Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za grupno silovanje dobili godinu uslovno i 20.000 eura kazne

silovanje cb

Na jednogodišnje zatvorske kazne uslovno ukoliko u narednih pet godina počine krivično djelo, te odštetu od 20.000 eura osuđeno je troje Australaca koje je optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu teretila da su sredinom jula prošle godine u toaletu splitskog kluba na Bačvicama silovali 18-godišnju Norvežanku, doznaje se u odvjetništvu.

Takva je odluka suda donesena nakon što su se optuženici nagodili s tužiteljstvom za krivično djelo silovanja na posebno ponižavajući način s više počinitelja za što je zakonodavac propisao zatvorsku kaznu od tri do 15 godina.

Australci su 16. jula 2015. godine mladu Norvežanku, s kojom su se određeno vrijeme družili i pili u kafiću, odveli u toalet. Tamo su je uhvatili za ruku i glavu te silovali. Mlada djevojka je u jednom trenutku uspjela pobjeći, te se uskoro u klub vratila u pratnji policije, no Australci više nisu bili tamo. Policija ih je nedugo nakon toga pronašla i uhapsila.

Jedno vrijeme su proveli u istražnom zatvoru, a zbog mogućnosti bijega privremeno su im bile oduzeti pasoši, pa su od jula bili primorani ostati u Splitu. Nakon što su se pred vijećem Županijskog suda nagodili i platili odštetu, te nije bilo održano suđenje, pasoši su im vraćeni.