Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski opozicionar

Zaplijenjen stan Alekseja Navaljnog

Alexei Navalny

Navaljni se prvi put pojavio u javnosti 23. septembra nakon otpuštanja iz berlinske bolnice gdje se, kako je saopštila Njemačka, liječio od trovanja

Ruski izvršitelji zaplijenili su stan kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny) nakon što je izgubio tužbu za klevetu u kojoj je učestvovao biznismen, usko povezan sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Kira Jarmish, portparolka Navaljnog objavila je 24. septembra na svom Twitter nalogu da je imovina Navaljnog zaplijenjena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“To znači da se stan ne može prodati, pokloniti ili staviti pod hipoteku”, rekla je Jarmish u videu objavljenom na Twitteru.

Aktivista Jaka Bizilj, koji je pomagao Navaljnom da ode u Njemačku na liječenje nakon trovanja, izjavio je da će ruskom opozicionaru biti potrebno mjesec dana da povrati punu kondiciju, ali da namjerava da se vrati u Rusiju.

Navaljni se prvi put pojavio u javnosti 23. septembra nakon otpuštanja iz berlinske bolnice gdje se, kako je saopštila Njemačka, liječio od trovanja potencijalno smrtonosnim nervnim agensom.

“Još nije 100 posto kakav je bio ranije”, rekao je Bizilj, osnivač Fondacije “Bioskop za mir” novinarima u Berlinu 24. septembra.

“Kada smo dobili prve izvještaje, stekli smo utisak brzo se oporavio i bio je u formi, ali moramo biti oprezni”, dodao je Bizilj.

On je rekao i da će se Navaljni vratiti u Rusiju.

“Njegov šef kabineta jasno je rekao da nema sumnje da želi da se vrati u Rusiju”, naveo je Bizilj i dodao da Navaljnog nije vidio lično, ali da je bio u kontaktu sa njegovom porodicom i pomoćnicima.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na letu 20. avgusta na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, takođe u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačkoj.