Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon slučaja „Park“

Nezakonita zapošljavanja u KS: Šta je otkrila supervizija Ureda za borbu protiv korupcije

kjkp-park

Od uvođenja obaveze supervizije 22 javna oglasa su poništena zbog nepravilnosti koje su uočene

Nepoštivanje zakona kod zapošljavanja u javnim preduzećima Kantona Sarajevo, što je nedavno otkriveno u KJKP „Park“, te, štaviše, bahat odnos rukovodstva ovog kantonalnog preduzeća prema Uredu za borbu protiv korupcije KS, tačnije prema superviziji, nametnulo je pitanje u kojoj mjeri se poštuje ovaj institut supervizije koji se provodi od marta prošle godine.

PIŠE: A. DUČIĆ

Da podsjetimo, Tužilaštvo KS na osnovu prijave Ureda, vodi istragu o nedavnom nezakonitom zapošljavanju pet osoba u KJKP Park, o čemu je pisao Fokus.ba.

KJKP Park je, naime, nakon što im se ovaj Ured obratio sa indicijama o nezakonitostima naprasno otpustio navedenih pet osoba, te ih je ponovo zaposlio uz nove ugovore. KJKP Park pri prvobitnom zapošljavanju uopće nije tražio imenovanje supervizora za nadzor nad provođenjem javnog oglasa što im je bila obaveza.

Vlada Kantona Sarajevo prošle godine je donijela Uredbu o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala.

Prvi zahtjev za imenovanje supervizora i zamjenika supervizora koji će nadgledati postupak prijema u radni odnos u nekoj instituciji Ured za borbu protiv korupcije dobio je 14. marta 2019. Od tog dana do danas, onako kako nalaže Vladina uredba, predato je ukupno 348 zahtjeva za imenovanje supervizora i zamjenika supervizora. Do danas je imenovan 351 supervizor i zamjenik supervizora.

No, kako stvari stoje sa raspisanim konkursima od kada je na snagu stupila obaveza supervizije u KS?

Iz Uredu za borbu protiv korupcije KS za Fokus.ba su kazali da je provedeno ukupno 348 konkursnih procedura od kojih je 273 okončano, a 22 javna oglasa su poništena zbog nepravilnosti koje je uočio supervizor.

Kada je riječ o nepravilnostima, tokom konkursa u agencijama, direkcijama, zavodima i sl superizori su uočili neusklađivanje teksta javnog oglasa sa važećim pravilnikom o radu, plaćama i drugim primanjima, promjene odgovornog lica, neblagovremeno obavještavanje kandidata o izmjenama termina ispita, prihvatanje neadekvatne diplome kao dokaza o završenoj srednjoj školi itd.

Od 348 konkursa, 11 ih je obustavljeno zbog zaključka Skupštine Kantona Sarajevo, od 25. februara ove godine, koji je obavezao sve organe uprave Kantona Sarajevo, zavode, direkcije, agencije, na poništenje javnih konkursa za prijem u radni odnos koji su u toku, odnosno na obustavu prijema u radni odnos bez javnog konkursa.

Prema članu 13. Uredbe, Ured je dužan da u roku od pet dana nakon prijema zahtjeva, imenuje supervizora i zamjenika supervizora koji će nadgledati proces prijema u radni odnos.
Također, kako ističu iz Ureda, od ukupnog broja upućenih zahtjeva za imenovanje supervizora i zamjenika, četiri zahtjeva nisu realizovana iz razloga što su dobijene saglasnosti od resornih ministarstava stavljene van snage ili što se pokazalo da ipak ne postoji potreba za novim kadrovima.

„Kada je u pitanju supervizija u postupcima prijema u radni odnos u institucijama Kantona Sarajevo, ovo je jedinstven primjer gdje su u ovaj proces, pored uposlenika organa državne uprave uključeni i uposlenici institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo, predstavnici akademske zajednice, predstavnici nevladinog sektora itd. Ured u narednom periodu planira prema Vladi KS inicirati izmjene postojećih propisa kojima se uređuju pitanja dodjele grant sredstava, finansiranja neprofitnih organizacija i udruženja itd., a u smislu uvođenja instituta supervizija u navedene procese. Cilj je što transparentniji prikaz dodjeljivanja budžetskih sredstava, odnosno rada organa državne službe i institucija u Kantonu Sarajevo široj javnosti“, kazali su iz Ureda za borbu protiv korupcije KS.